Constanţa UPDATE Doi marinari constănţeni se află în mâinile piraţilor de pe 1 ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numele marinarilor români răpiţi nu au fost făcute publice, dar autorităţile au luat legătura cu familiile lor.Alţi doi marinari plecaţi tot prin compania Zodiac au fost sechestraţi pe 28 decembrie. 

Pe nava britanică Asian Glory, ce a fost capturată în seara de 1 ianuarie de piraţii somalezi, la 620 de mile est de coastele Somaliei, se află şi doi marinari români, unul ofiţer, celălalt nebrevetat.

Unul dintre navigatori este din Constanţa, iar cel de-al doilea din Mangalia. Cei doi marinari au vârsta de 30 şi de 50 ani.

„Ambii sunt oameni cu experienţă, nu erau la primul contract cu firma noastră. Familiile au fost anunţate şi ţinem permanent legătura cu ele. Doamnele au fost devastate de veste“, a declarat managerul Zodiac Maritime Agencies din Constanţa, Sorin Mihalcea.

Vii şi nevătămaţi

Nava a fost sechestrată în afara culoarului de siguranţă din golf, supravegheat de forţele militare internaţionale. Atacul piraţilor la bord s-a desfăşurat fără incidente şi fără să fie înregistrate victime. Echipajul este în siguranţă şi nevătămat.

„Am mai avut nave atacate de piraţi, dar comandanţii au reuşit să scape din încercuire. Vasul se îndrepta să prindă convoiul din zona securizată, în mijlocul Mării Arabiei, iar marea era foarte agitată. Marinarii sunt neînarmaţi“, a precizat Sorin Mihalcea.

Nicio veste

Pe lângă cei doi români, echipajul format din 25 de marinari mai cuprinde opt bulgari (printre care se află şi comandantul), zece ucrainieni şi cinci indieni. Nava transporta maşini din Singapore către Arabia Saudită.

Până acum piraţii somalezi nu au luat legătura cu proprietarul navei şi cel mai probabil aşteaptă acostarea navei pentru a începe negocierile de răscumpărare.

Firma a dat asigurări că se află în legătură cu autorităţile competente pentru a asigura eliberarea cât mai grabnică a echipajului
şi a navei.

Pe 28 decembrie 2009, un alt echipaj aflat pe nava St. James Park care aparţine Zodiac Maritime Agencies cu sediul central în Londra, printre care se află şi doi români, un ofiţer şi un cadet, ambii constănţeni, a fost capturat de piraţii somalezi. Familiile din România nu au fost contactate de marinarii aflaţi la bord.

„A fost un singur marinar de o altă naţionalitate care a putut lua legătura cu familia“, a mai spus Mihalcea. În acest caz, reprezentanţii Zodiac Maritime Agencies din Constanţa au fost contactaţi de Ambasada României la Londra.

În prezent, cinci marinari români se află în mâinile piraţilor somalezi. În afara celor patru de la Zodiac, cel de-al cincilea este din Tulcea şi a plecat prin intermediul firmei de crewing Rom Trust.

Gelu Ion Slavoschi a fost capturat la finele lui noiembrie, pe nava grecească Maran Centauros. Numele celorlalţi marinari nu au fost date încă publicităţii.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite