Litoralul românesc a devenit mica Siberie GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constanţa este traversată de anticiclonul est - siberian ce se formează în Marea Câmpie Rusă. Temperatura va scădea zilele următoare până la minus 22 de grade Celsius, avertizează meteorologii.

image

Vremea se va menţine deosebit de geroasă pe litoral. Luni va ninge slab şi sunt condiţii de viscol slab. Vântul va sufla moderat, cu intensificări locale pe litoral. Temperaturile maxime vor fi între minus 11 şi minus 6 grade Celsius, iar cele minime între minus 16 şi minus 11 grade Celsius.

Ieşenii au îngheţat de frig la minus 13 grade Celsius. Vezi cum s-au apărat de ger FOTOGALERIE

Marţi, vremea va fi deosebit de geroasă. Cerul va fi noros, iar local se vor semnala ninsori slabe. Vântul va sufla moderat, cu intensificări pe litoral şi în deltă.



Maximele se vor încadra între minus 7 şi minus 12 grade, iar cele minime între minus 12 şi minus 18 grade Celsius.
Începutul lunii februarie va aduce un ger năpraznic peste Constanţa. Vasile Torică, directorul Centrului Meteorologic Regional Dorogea a spus că temperaturile vor scădea până la minus 20 chiar minus 22 de grade Celsius.
„Se va face simţită influenţa anticiclonului est - siberian care se formează în Marea Câmpie Rusă“, a spus Vasile Torică.

Un Club de pensionari transformat în adăpost pentru oamenii străzii

Cei mai afectaţi de temperaturile foarte mici sunt oamenii străzii. De aceea, prefectul Constanţei, Claudiu Palaz, a cerut găsirea persoanelor fără adăpost sau care locuiesc în spaţii neîncălzite şi transportarea acestora în adăposturile special amenajate în acest sens. „Prioritatea noastră este să prevenim situațiile critice și să intervenim la timp pentru a nu exista pierderi de vieți omenești“, a cerut el.

În oraşul Constanţa nu există niciun adăpost pentru oamenii străzii. Duminică la prânz autorităţile locale au decis că trebuie să găsească un loc unde să-i adăpostească pe oamenii nevoiaşi. „Noi colaborăm cu Protecţia Copilului şi mai avem câteva paturi la centrul «Fair Play». Dar am decis să amenajăm un spaţiu într-un Club al pensionarilor“, a declarat Ştefan Taran, şeful Inspctoratului de Protecţie Civilă din cadrul Primăriei Constanţa. Cazurile care vor ajunge în adăpost vor fi preluate prin Urgenţa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.
El spune că este nevoie să se ia astfel de măsuri doar în condiţiile în care temperatura coboară trei nopţi consecutiv sub 10 grade Celsius. „Ştim din experienţa anilor trecuţi că oamenii străzii care sunt duşi în adăposturi fug de aici în scurt timp pentru a nu-şi pierde locurile în adăposturile lor“, spune Taran.
Până acum nu au fost sesizaţi de Poliţia locală în legătură cu vreun caz.

Mangalia are adăpost din 2004


La polul opus se află Mangalia, care are un adăpost pentru cei nevoiaşi din 2004. Primăria a amenajat pentru oamenii străzii 10 căsuţe din lemn de unul şi două locuri. În ele locuiesc atât persoane singure, dar şi familii. „Acum, adăpostul este la capacitate maximă. Avem aici aproximativ 30 de persoane“, a spus Mihai Amurăriţei, directorul Serviciului Asistenţă Socială Mangalia.
Primul om al străzii care s-a mutat în adăpost a fost Leontin Teodor. El nu a fost totdeauna om al străzii. A rămas fără casă în urma unei tranzacţii imobiliare. În urmă cu două decenii a înfiinţat prima formaţiune politică din Mangalia: Partidul Naţional Liberal, fiind apoi şeful Comisiei economice a partidului. Nu a stat mult la liberali, trecând apoi în barca celor de la PSDR.  „Eram cineva! Mulţi din cei care sunt acum la putere nici nu ştiau atunci pe ce lume sunt“, rememorează Leontin.

Minime şi maxime

Am avut şi ierni mai geroase. Temperaturile minime absolute pentru aceasta luna au fost înregistrate la Sulina (minus 25,6 grade C în 1929), Tulcea (minus 25,4 grade C în 1911), Constanţa (minus 25,0 grade C în 1929), Cernavodă (minus 24,6 grade C în 1954), Hârşova (minus 23,6 grade C în1954).
Temperatura maximă absolută a fost de 26,0 grade C înregistrată de meteorologi la Medgidia în 27 februarie 1995.





image
image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite