Student la Marină, muncitor la fermă și activist social - portretul Voluntarului anului 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Aligică (21 de ani) din Constanţa este voluntar de şase ani. Recent, la Gala voluntariatului, el a primit premiul „Voluntarul anului 2011“. Era licean atunci când a decis că vrea să încerce să-i ajute pe cei de lângă el.

În clasa a IX-a, o profesoară le-a vorbit despre munca unui voluntar, ce presupune acest lucru. Cum îi plăcea încă de atunci să ia parte la toate activităţile şcolare şi extraşcolare, Mihai s-a oferit imediat şi a devenit voluntar la Fundaţia „Alături de Voi“. Era minor. Cei de la fundaţie au trebuit să ia acordul scris de la părinţii lui pentru ca el să poată să activeze în cadrul fundaţiei.
A plecat la drum împreună cu mai mulţi colegi. A rămas singurul. A devenit, în scurt timp, omul bun la toate, aşa cum îl caracterizează Liliana Constnadin, coordonator voluntari în cadrul fundaţiei. A participat la toate campaniile fundaţiei, indiferent dacă acestea se derulau în Constanţa sau în alte oraşe ale ţării.

A adus o bucurie pentru bătrâni

A făcut parte din grupul celor care a organizat un marş al tăcerii în memoria celor plecaţi dintre noi, a montat bannere, a împărţit fluturaşi, dar a ajutat şi la realizarea felicitărilor de Paşti şi de Crăciun pe care le-au dus la căminul de bătrâni sau le-au vândut la târguri pentru a face rost de un bănuţ.
„De 1 Martie am confecţionat manual mărţişoare pe care le-am dus celor de la Căminul de bătrâni. Am vrut să le facem o mică bucurie, să zică ei: «Nu m-a uitat cineva!» De Paşti au făcut felicitări pe care le-au scos la vânzare la Librăria Cărtureşti din mall.
L-a impresionat foarte mult Marşul tăcerii care a fost organizat în memoria celor care au murit de HIV/ SIDA. „Toţi se amuzau, numai un domn era tăcut. M-am dus lângă el şi atunci mi-a spus povestea lui. Îşi pierduse doi prieteni. Venise să se roage pentru ei. Atunci am înţeles care era scopul adevărat al acelui marş şi m-am trezit la realitate“, mărturiseşte Mihai.
Împreună cu colegii de la Iaşi a organizat o scenetă în mijlocul oraşului Iaşi pentru a atrage atenţia asupra urmărilor pe care le are tragedia de la Cernobîl.
A legat prietenii de-o viaţă cu tinerii de la celelalte filiale ale organizaţiei neguvernamentale. Au fost împreună în tabere la munte şi la mare, au organizat împreună campanii pentru persoanele cu dizabilităţi.

Îşi dăruieşte timpul celorlalţi

Pentru munca lui de aproape şase ani a fost răsplătit luni seară cu premiul „Voluntarul anului 2011“. Nu s-a aşteptat să ia un astfel de premiu, aşa cum nu a aşteptat niciodată mulţumiri pentru ceea ce a făcut. „Îmi spunea un voluntar mai bătrân Andrei Şeitan că noi, voluntarii, nu avem nici vile pe malul mării şi nici pe crestele munţilor. Noi facem cu drag ceea ce facem“, mărturiseşte Mihai.
Mihai este în prezent student în anul II la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa. A ales meseria de marinar pentru că este îndrăgostit de mare. Când mai are timp munceşte la ferma de la ţară a părinţilor săi.

Fundatia „Alături de Voi“ este o organizatie non-guvernamentală, înfiinţată în martie 2002 de către Holt International Children's Services cu finanţare USAID. ADV a preluat personalul şi programele HIV derulate în România de către Holt din anul 1992. Fundaţia are sediul naţional la Iaşi şi filiale în Constanţa şi Târgu Mureş.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite