La Cetatea Histria se va construi un teatru antic. Aici vor fi puse în scenă piese de teatru, dar și opere celebre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Așa va arăta teatrul antic
Așa va arăta teatrul antic

Ministerul Culturii va aloca fonduri pentru construcția unui teatru antic la Cetatea Histria din județul Constanța. Ideea este mai veche, însă noul ministru al Culturii, constănțeanul Puiu Hașotti, a promis că până la finele mandatului lui investiția va fi gata.

Teatrul antic va fi amplasat la o distanță de 400 de metri de cetate și va avea o suprafață de 4.500 mp. Investiția se ridică la 1.200.000 de euro.
Construcția, ce va avea o capacitate de 800 de locuri, va fi realizată sub formă semicirculară. La ridicarea edificiului va fi folosit beton, care va fi placat cu piatră naturală de Ciucurova, în grosime de 20 mm. Decorațiunile vor fi reconstituiri de coloane, sculpturi și frize.
Totodată, aici va fi înființat și un centru de informare și documentare a turiștilor și un punct de suveniruri.
Terenul pe care se va ridica teatrul antic a fost trecut în administrarea Ministerului Culturii, urmând să fie elaborată o hotărâre de Guvern în acest sens.

 „Aida“ la cetate


„Prima mea deplasare în teritoriu am făcut-o în județul Constanța, la Cetatea Histria. Intenționez să prind în bugetul de anul viitor fonduri pentru realizarea unui amfitatru antic deoarece consider că restaurarea și conservarea monumentelor istorice sunt priorități pentru România. Turismul cultural poate fi dinamizat cu spectacole de teatru și de operă. Pentru că, de ce nu, la Teatrul antic să putem asculta «Aida»“, a spus Puiu Hașotti, prezent duminică la Istria.
Construirea unui Teatru antic în imediata apropiere a Cetății Histria poate genera încasări suplimentare, poate aduce un plus de valoare zonei.
Anual, încasările Cetății Histria se ridă la suma de 100.000 de lei, așa cum a spus Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie și Arheologie Constanța.

Primul oraş din România

Cetatea Histria

Prima colonie grecească de la Pontul Euxin se întinde pe 67 de hectare. Ea a fost întemeiată la mijlocul secolului VII î. Hr. de coloniști veniți din Milet. În decursul celor peste 1.300 de ani de locuire neîntreruptă, oraşul construit pe ţărmul actualului Sinoe a fost apărat de 5 ziduri de incintă succesive, corespunzând marilor etape istorice traversate de-a lungul existenţei sale. În 1914, marele arheolog Vasile Pârvan a început cercetarea străvechii aşezări.


Cetatea Histria
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite