FOTOGALERII Noiembrie, ultimul bal pentru sezonul de croaziere. Prinţesa Pacificului a încheiat cursele din 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marţi, 13 noiembrie, în Portul Constanţa a acostat ultimul vas de pasageri din acest an. „Pacific Princess“ a apărut şi în faimosul serial american „The Love Boat“.

La ora 6 dimineaţa a zilei de marţi, 13 noiembrie, vasul american Pacific Princess a tras la cheul Portului Constanţa. Este ultima navă de pasageri care a acostat în acest sezon de croaziere şi poartă la bord 652 turişti străini. Pacific Princess este un nume celebru printre celelalte pasagere: a apărut în celebrul serial american „The Love Boat“.

„Pâine şi sare? Grozav, dar nu, mulţumesc“

La ora 6.30 au plecat primii pasageri cu autocarele spre Bucureşti. Americanii şi-au dorit teribil să vadă Casa Poporului, opera lui „Ceaucetzcu“, dictatorul sinonim cu Dracula. Se vor întoarce la ora 18, pentru că la ora 19, vasul ridică ancora şi pleacă spre Istanbul.

GALERIE FOTO



La ora 9, brazilienii au coborât de pe navă. Ei sunt mai relaxaţi: au vrut doar un tur de oraş. Să vadă Constanţa, ceva magazine, să cumpere suveniruri, să se plimbe prin centrul vechi… Sunt întâmpinaţi de doi copilaşi, un băieţel şi o fetiţă în costume populare româneşti, cu pâine şi sare. Majoritatea refuză să se ospăteze. Salută, râd şi trec mai departe mulţumind.

Brazilianca Marina este ghida lor: „Eu am mai fost aici. Nouă ne plac locurile noi, să cunoaştem, să vizităm. Ne bucurăm de tot ce vedem“.

După larma sud-americană se lasă liniştea. Apar asiaticii, zâmbitori şi înarmaţi cu aparate foto şi camera video. James Ho este din Toronto. Pensionar, fost asistent social, originar din Hong Kong. „Asta fac la pensie, mă plimb. Am muncit destul, acum vrem să ne bucurăm de tot ce-am realizat. Intenţionez să cutreier lumea, să văd Europa. Abia aştept să descopăr România“. Ar mai sta la vorbă, dar îl zoreşte soţia că întârzie la autocar.

Mecanicul-şef al vasului Pacific Princess, italianul Nello, admiră priveliştea de la înălţime. Stă sus, pe covertă, în uniforma festivă. „Da, da, aici este Love Boat. Este plin de iubire. Îţi umple sufletul“, râde Nello cu voce sonoră şi gesturi largi.


image
image
image
image

Tânăra Jana este în plin sezon al iubirii. Călătoreşte cu soţul şi băieţelul Adam, în cărucior. Sunt din Slovacia şi au vrut să facă o croazieră în Marea Mediterană, plus Marea Neagră. „Nu ne este deloc greu. Adam este cuminte, iar la bord avem toate facilităţile. Este o experienţă inedită“.

GALERIE FOTO





Românii de la bord – doar angajaţi, nu pasageri

Ciprian Tănase din Buzău lucrează la magazinul de ceasuri de pe vas. Din 2004 este îmbarcat pe vase de croazieră şi consideră că este timpul să se retragă. Cu banii munciţi şi-a deschis un spa la Sinaia. „Munca mea este lejeră. Cel mai prost plătit job pe vas este de 1.000 dolari. Munceşti însă de dimineaţa până noaptea“.

FĂ UN TUR VIRTUAL PE VASUL IUBIRII


Alt român, Barbu Oprea din Eforie este supervizor la bucătărie şi a făcut de patru ori înconjurul lumii cu nava Pacific Princess. El se menţine în formă făcând jogging seara pe punte.

„Curăţenia trebuie să fie impecabilă, mâncarea - din belşug. Gătim cu specific pentru fiecare ţară vizitată. Vasul este mic şi cochet, intim. Pasagerilor le place să fie băgaţi în seamă, să li se zâmbească, să se simtă ca într-o familie. Pe un vas mic poţi face asta, ajungi să îi cunoşti pe toţi. Majoritatea sunt de vârsta a treia, tineri - mai puţini. Mă bucur că am prins vreme bună, am avut o furtună destul de urâtă în drum spre Yalta. O să trag o fug acasă, pe la primărie, să mai rezolv din treburi“.

„Nu intraţi în vorbă cu străinii! Aici este Europa de Est“


Ultimii coboară nişte americani. Glumesc întruna, cer sfaturi de la ghid. Hărţi, bilete de autobuz, instrucţiuni. Ghidul Mircea le recomandă ce să facă, pe unde să umble, cum să se ferească de neplăceri: „Nu vorbiţi tare. Şi nu intraţi în vorbă cu străinii! Aici este Europa de Est“.

Americanii ar vrea să se plimbe cu autocarele suspendate prin oraş şi sunt dezamăgiţi când află că acestea circulă doar vara.

Howard este curios ce se ştie aici despre politica din Statele Unite. El este republican, adică învins la alegerile recente. I se spune că politica românească naşte destule polemici, nu ne mai trebuie şi certurile altora.

„Sunt Howard din Kentucky, vreţi un autograf? Sunt faimos“ şi începe să cânte imitându-l pe Elvis „Love me tender, love me true“... 

„Este, de asemenea, mincinos“, zâmbeşte prietenul lui, împingându-l uşor spre autocar.

Howard se răzgândeşte: „Ce să cumpărăm pentru nepoţii noştri? Aveţi ceva anume pentru care sunteţi faimoşi? Vreun obiect, ceva anume? Sau răspunsul e prea complex?“

Ian din New York este mulţumit că a ajuns pe tărâmuri aşa îndepărtate: „Este perfect totul. Vremea este bună, peisajul - frumos, interesant. Ce îţi poţi dori mai mult?“

Şoferul de pe autocar îi priveşte dus pe gânduri, jumătate invidios, jumătate resemnat: „Sunt foarte civilizaţi, se cunoaşte că vin din altă lume. Om apuca şi noi să ajungem ca ei?“

Constanţa, escală obligatorie la Marea Neagră

În acest an, la terminalul de croaziere al Portului Constanţa au făcut escală 52 nave de pasageri. Dintre acestea, 11 au fost fluviale (după doi ani de pauză), restul fiind maritime. Acestea au adus la Constanţa 34.000 turişti care au ales să viziteze pe durata escalei de o zi obiectivele turistice din judeţul Constanţa, din Bucureşti sau din Delta Dunării.

Cea mai mare navă de pasageri sosită în acest sezon a fost Azura, cu 2.987 turişti la bord. Majoritatea (2.756) au participat la excursiile organizate în Constanţa.

Numărul pasagerilor înregistraţi în acest an este cu circa 43% mai mare faţă de anul trecut, din datele Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa. Tendinţa de creştere se păstrează şi pentru anul 2013, făcând din Portul Constanţa o escală obligatorie la Marea Neagră. Sezonul de croaziere se deschide, de regulă, în luna martie şi se încheie toamna târziu.

Pentru anul viitor, compania italiană Costa Crociere deţinută de corporaţia Carnival, cel mai mare operator de croaziere din lume, a anunţat deja majorarea numărului de escale în Portul Constanţa, de la 5 în 2012, la 9 în 2013. În premieră, la terminalul de croaziere va sosi nava Costa Deliziosa, pe care proprietarii o numesc „o oază de încântare“.





image
image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite