Scrutin „transparent“ pe litoral. „Veneam oricum, chiar şi în costum de baie. Vrem linişte!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş Mitu, Cristina Pătru, Vlad Ploscaru, Ionel Cosma din Vâlcea
Dragoş Mitu, Cristina Pătru, Vlad Ploscaru, Ionel Cosma din Vâlcea

„Mi-e ruşine să intru aşa la vot. Chiar nu pot să intru aşa“. Doamna în costum de baie se roagă insistent de soţ. El este hotărât însă: „Dar de ce să nu intri? Eu merg orice ar fi“.

Domnul intră glonţ în secţia de votare de la Aqua Magic din Mamaia. Este doar în slip. Doamna rămâne afară codindu-se. „Nu aveţi un prosop?“ Cineva îi sare în ajutor. Îşi înfăşoară prosopul în jurul taliei şi intră destul de jenată, dar foarte determinată, în secţia de votare.


Ciprian şi Teodora Miu din Alba

Când iese afară, soţul îşi priveşte cartea de identitate. Este plină de timbre ce dovedesc că este un alegător conştiincios. „Am votat de fiecare dată şi nimic nu mă împiedică să-mi spun părerea“, mărturiseşte Ciprian Miu din Alba.

Soţia lui, Teodora, returnează cu mulţumiri prosopul electoral. I-l împrumutase Daniela Pătru din Câmpulung Muscel - Argeş, venită la mare cu soţul Cătălin şi fiul Alex. „Nu am fi ratat votarea. Este dreptul nostru? Este! De ce să nu ni-l exprimăm?“, se întreabă femeia retoric.


Daniela, Alex şi Cătălin Pătru din Argeş

Soţul o completează: „Eu călătoresc mult în afara ţării. Vrem şi noi să trăim mai bine. Vrem ca ei, copiii noştri, să trăiască mai bine. Ce ni s-a promis şi ce am primit în schimb... e rândul nostru să îi răsplătim.“

Cristina din Focşani – Vrancea iese din secţia de votare cu conştiinţa împăcată. „Oriunde aş fi fost, veneam să votez. Suntem tineri şi ne-am săturat de atâta scandal. Vrem locuri de muncă, vrem linişte, vrem să trăim decent. De ce la noi nu se poate?“


Mihai, Adrian şi Mihaela Condratov din Tulcea

Soţii Condratov din Tulcea votează împreună, dar separat: Mihaela a ţinut să aplice ştampila la Constanţa, într-o mică pauză de la plajă, dar Mihai vrea să ajungă acasă. Fiul Adrian îi aşteaptă răbdător să se întoarcă la bălăceala în apă. „Pentru copii am votat, pentru copii. Să-l dăm jos pe Băsescu!!“, izbucneşte soţul.

La hotelul Flora al lui Radu Mazăre, condiţiile de votare sunt de 3 stele. Secţia electorală este organizată în sala de conferinţe Magnolia, cu aer condiţionat şi mochetă pe jos. „Este totuşi la etaj, asta nu e bine. Un domn abia mergea şi foarte greu a urcat scările“, vorbeau între ei membrii secţiei de votare.


Familia Vrânceanu din Bacău

Familia Vrânceanu din Moineşti – Bacău a venit zâmbind la vot şi tot aşa a ieşit. „Cum să nu venim la vot? Trebuie să ne gândim la copiii noştri“, spune doamna arătând spre băieţelul lor Radu.

Pe plaja Cleopatra, oamenii se bronzează umăr la umăr. Nu ai loc să calci printre prosoape. La secţia de votare din restaurant s-au prezentat la vot celebrele turiste în slip tanga. Familia Dovan din Caracal – Olt abia aşteaptă să treacă referendumul ăsta ca să ajungă odată preşedinte Dan Diaconescu, concetăţeanul lor: „Este artist, ce mai! El o iasă preşedinte, o să vedeţi“.

Pe malul apei stau nişte ilfoveni din comuna 1 Decembrie. Fina Alina Stoian s-a dus prima să voteze, înainte de a veni pe plajă: „M-am săturat de ăsta, mă înţelegeţi? Ne-a zis că o trăim bine. Trăim bine??“


Familia Aprodu din Ilfov

Naşul Cristian Aprodu nu prea e de acord. „Auzi, şi dacă ies USL-iştii crezi că o să fie mai bine? Toţi fură, ce, e vreunul mai breaz?“, spune naşul, iar naşa Alexandra îl cam aprobă. „O să mergem la vot, dar mai încolo. Deocamdată vreau să stăm aici, pe plajă, până se întunecă. E timp să mergem şi la vot“, zic ilfovenii.


Actriţa Iuliana Barbu de la Prima TV

La Pavilionul Expoziţional, lumea soseşte ca la târg. Actriţa Iuliana Barbu de la Prima TV este constănţeancă şi votează cu zâmbetul pe buze: „De ce nu?“. O gaşcă de tineri din Râmnicu – Vâlcea a venit direct la vot, înainte de a merge pe plajă. Vlad Ploscaru (medic rezident), Cristian Pătru (masterand ASE), Dragoş Mitu (student ASE) şi Ionel Cosma (student medicinist) nu au avut nici cea mai mică îndoială în privinţa prezentării la vot. Numai Ionel este supărat: nu l-au primit cu cartea de alegător.


Dragoş Mitu, Cristina Pătru, Vlad Ploscaru, Ionel Cosma din Vâlcea

„Vi se pare că o ducem bine? Că ţara merge în direcţia care trebuie? Cu salariile tăiate şi batjocoriţi în faţă? Câtă sfidare! Aproape toţi ne gândim unde să plecăm din ţară, ca să putem trăi decent“, spun tinerii. Dragoş, mai ales, a votat pentru prima dată, deşi are 20 de ani: „Nici la alegerile locale nu m-am dus. Nu m-am implicat. Dar acum nu mai pot!“

La fel consideră şi Ramona, avocată în Bucureşti, care spune că niciodată n-a fost mai decisă ca acum să voteze: „Ajunge!!“

Cel mai relaxat la vot a fost primarul Radu Mazăre. În maiou, bermude şi şlapi kaki, cu bereta ciclamen, Mazăre s-a plimbat pe promenada Cazino din Mamaia cu un alai de fotomodele din toată ţara. „De data asta, votul pentru mine este o plăcere. Este o plăcere să-l dau jos pe Băsescu“, a afirmat Radu Mazăre.



Primarul a arătat că fetele, venite din toată ţara, sunt pregătite să voteze. „Ia uitaţi, au buletinul la bikini, cum am zis. După ce votează le dau drumul la plajă. Dar buletinele rămân la mine, să nu le piardă pe plajă“, a râs Mazăre.

Până la ora 15, la fiecare secţie de votare din Mamaia se prezentaseră între 350 şi 600 de alegători. Secţiile de votare de pe litoral, peste 40 la număr, au fost organizate în hoteluri, restaurante şi alte spaţii turistice. Conform estimărilor, numărul turiştilor de pe litoral era în jur de 200.000.




Ciprian şi Teodora Miu din Alba
Daniela, Alex şi Cătălin Pătru din Argeş
Mihai, Adrian şi Mihaela Condratov din Tulcea
Familia Vrânceanu din Bacău
Familia Aprodu din Ilfov
Actriţa Iuliana Barbu de la Prima TV
Dragoş Mitu, Cristina Pătru, Vlad Ploscaru, Ionel Cosma din Vâlcea
Radu Mazăre şi fotomodelele sale
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite