Maraton gastronomic: arome mediteraneene, salate turceşti şi dulciuri indiene GALERIE FOTO
0Cetăţenii străini care trăiesc la Constanţa au organizat un maraton gastronomic cu specific tradiţional al ţărilor din care provin. Aromele mediteraneene din insulele elene au fost în competiţie cu delicatesele indienilor, aromatizate cu condimente din belşug.
Salatele turcilor, parfumate cu mentă şi pătrunjel, au concurat cu sosul
tzatziki şi cu măslinele greceşti, iar tochitura din Basarabia, cu
brânză şi mămăliguţă, a fost preferată de cei care au gustat şi fasolica
la tavă cu cârnaţi, preparată de macedoneni.
O tânără din Malayesia a pregătit orez prăjit, cu legume şi pui, iar
lipovenii au adus scrumbie sărată şi cartofi fierţi. Delicatesele au
fost pregătite de studenţii străini din Constanţa, după reţete ştiute de
la părinţi şi bunici. Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru
Migranţi.
Daniel Sandu (21 de ani), Nicolae Mocanu (20 de ani) şi Vlad Gîra (19
ani) sunt din Republica Moldova, dar studiază în România. Daniel şi Vlad
sunt studenţi la Drept, iar Nicolae – la Informatică. De când locuiesc
la cămin, la Constanţa, au fost nevoiţi să şi gătească. „Eu ştiam
oricum, în familia mea toată lumea găteşte – şi părinţii şi bunicii, aşa
că am învăţat de mic”, se mândreşte Vlad. Au preparat tochitură
moldovenească cu mămăligă şi brânză. „Sunt ursuleţi de mămăligă, o
fierbem până se îngroaşă, ca să poate fi modelată”, dau explicaţii
băieţii.
Preparat din insulele elene
Lângă ei, grecul Costas pregăteşte spetzofai, un preparat din insulele
elene, cu carne de vită, roşii, ardei, ulei de măsline. Un fel de
tochitură românească, parfumată cu arome mediteraneene. Nu a uitat nici
de tzatziki, sosul cu iaurt, castraveţi şi usturoi, şi nici de
tradiţionala salată grecească, cu brânză şi măsline.
Shan Aman Shan Meheruni (30 de ani), studentă în anul al V-lea la
Medicină, a adus la Constanţa mâncarea tradiţională din Malayesia: orez
prăjit, cu legume, pui şi ou. Spune că este uşor de preparat. A încercat
şi mâncărurile româneşti. „Îmi place mămăliga. Şi sarmalele”, spune ea
într-o română stricată.
Macedonenii Emilia Kinova (21 de ani) şi Filip Tanevski (22 de ani) au
pregătit fasolică la cuptor, cu cârnaţi, şi pui cu ciuperci, scăldat
într-un sos de smântână şi rumenit la cuptor.
Malasolca - mâncarea dobrogeană cea mai rapidă
Ştiuca eviscerată se pune la uscat de toamna. În serile lungi de iarnă,
spun lipovenii, se ia o bucată şi se desărează. Între timp, se fierb
câţiva cartofi în coajă. Când sunt gata, se aşează lângă bucata de
peşte. Separat, se face un mujdei de usturoi. Este reţeta oferită de
Silvia Andreea Alexandru din Crişan, din inima Deltei, aşa cum îi place
ei să spună.
Prea codimentat pentru un european
Cea mai aşteptate produse au fost cele din India. Din păcate, ele sunt mult prea condimentate pentru gusturile unui european.
Foarte apreciată a fost Dahi Vada, o mâncare de linte roşie cu iaurt şi
multe mirodenii. Aceasta trebuie pusă în apă cu o zi înainte. După ce se
umflă se fac nişte turte care se prăjesc în ulei. După aceea se adaugă
iaurtul, piper verde, piper roşu, coriandru, mentă, ardei verde şi
pătrunjel.
Foarte gustat a fost şi desertul - Gaulab Jamun. Din făină, lapte praf,
zahăr şi bicarbonat se fac bile mici, care se prăjesc apoi. Separat se
prepară siropul din apă şi zahăr. După ce scade apa se adaugă bilele
prăjite.
Ele au fost oferite de Latika şi Manoj Budhauliya, doi medici rezidenţi
la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa: ea - la pediatrie, el -
la gastroenterologie.
La final, delicatesele au devenit punte de comunicare. Evenimentul a
fost organizat de Centrul de Informare pentru Migranţi din Constanţa.
„Am organizat acest marathon culinar pentru a ne cunoaşte mai bine prin
intermediul tradiţiilor culinare”, a declarat Cosmin Bârzan,
preşedintele Centrului.
Aproape 5.000 de străini în judeţ
În evidenţa Serviciului pentru Imigrări din judeţul Constanţa figurează
înregistraţi 4.859 de cetăţeni străini proveniţi din 113 state. Din
totalul străinilor stabiliţi pe teritoriul administrativ al judeţului
Constanţa, 12% au drept de şedere permanentă, 54 % beneficiază de drept
de şedere temporară, iar 34% provin din state membre ale Uniunii
Europene.