Maraton gastronomic: arome mediteraneene, salate turceşti şi dulciuri indiene GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Produse tradiţionale
Produse tradiţionale

Cetăţenii străini care trăiesc la Constanţa au organizat un maraton gastronomic cu specific tradiţional al ţărilor din care provin. Aromele mediteraneene din insulele elene au fost în competiţie cu delicatesele indienilor, aromatizate cu condimente din belşug.

Salatele turcilor, parfumate cu mentă şi pătrunjel, au concurat cu sosul tzatziki şi cu măslinele greceşti, iar tochitura din Basarabia, cu brânză şi mămăliguţă, a fost preferată de cei care au gustat şi fasolica la tavă cu cârnaţi, preparată de macedoneni.



O tânără din Malayesia a pregătit orez prăjit, cu legume şi pui, iar lipovenii au adus scrumbie sărată şi cartofi fierţi. Delicatesele au fost pregătite de studenţii străini din Constanţa, după reţete ştiute de la părinţi şi bunici. Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru Migranţi.



Daniel Sandu (21 de ani), Nicolae Mocanu (20 de ani) şi Vlad Gîra (19 ani) sunt din Republica Moldova, dar studiază în România. Daniel şi Vlad sunt studenţi la Drept, iar Nicolae – la Informatică. De când locuiesc la cămin, la Constanţa, au fost nevoiţi să şi gătească. „Eu ştiam oricum, în familia mea toată lumea găteşte – şi părinţii şi bunicii, aşa că am învăţat de mic”, se mândreşte Vlad. Au preparat tochitură moldovenească cu mămăligă şi brânză. „Sunt ursuleţi de mămăligă, o fierbem până se îngroaşă, ca să poate fi modelată”, dau explicaţii băieţii.

Preparate tradiţionale

Preparat din insulele elene

Lângă ei, grecul Costas pregăteşte spetzofai, un preparat din insulele elene, cu carne de vită, roşii, ardei, ulei de măsline. Un fel de tochitură românească, parfumată cu arome mediteraneene. Nu a uitat nici de tzatziki, sosul cu iaurt, castraveţi şi usturoi, şi nici de tradiţionala salată grecească, cu brânză şi măsline.
Shan Aman Shan Meheruni (30 de ani), studentă în anul al V-lea la Medicină, a adus la Constanţa mâncarea tradiţională din Malayesia: orez prăjit, cu legume, pui şi ou. Spune că este uşor de preparat. A încercat şi mâncărurile româneşti. „Îmi place mămăliga. Şi sarmalele”, spune ea într-o română stricată.
Macedonenii Emilia Kinova (21 de ani) şi Filip Tanevski (22 de ani) au pregătit fasolică la cuptor, cu cârnaţi, şi pui cu ciuperci, scăldat într-un sos de smântână şi rumenit la cuptor.

Malasolca - mâncarea dobrogeană cea mai rapidă

Ştiuca eviscerată se pune la uscat de toamna. În serile lungi de iarnă, spun lipovenii, se ia o bucată şi se desărează. Între timp, se fierb câţiva cartofi în coajă. Când sunt gata, se aşează lângă bucata de peşte. Separat, se face un mujdei de usturoi. Este reţeta oferită de Silvia Andreea Alexandru din Crişan, din inima Deltei, aşa cum îi place ei să spună.

Prea codimentat pentru un european

Cea mai aşteptate produse au fost cele din India. Din păcate, ele sunt mult prea condimentate pentru gusturile unui european.
Foarte apreciată a fost Dahi Vada, o mâncare de linte roşie cu iaurt şi multe mirodenii. Aceasta trebuie pusă în apă cu o zi înainte. După ce se umflă se fac nişte turte care se prăjesc în ulei. După aceea se adaugă iaurtul, piper verde, piper roşu, coriandru, mentă, ardei verde şi pătrunjel.
Foarte gustat a fost şi desertul - Gaulab Jamun. Din făină, lapte praf, zahăr şi bicarbonat se fac bile mici, care se prăjesc apoi. Separat se prepară siropul din apă şi zahăr. După ce scade apa se adaugă bilele prăjite.
Ele au fost oferite de Latika şi Manoj Budhauliya, doi medici rezidenţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa: ea - la pediatrie, el - la gastroenterologie.

La final, delicatesele au devenit punte de comunicare. Evenimentul a fost organizat de Centrul de Informare pentru Migranţi din Constanţa. „Am organizat acest marathon culinar pentru a ne cunoaşte mai bine prin intermediul tradiţiilor culinare”, a declarat Cosmin Bârzan, preşedintele Centrului.

Aproape 5.000 de străini în judeţ

În evidenţa Serviciului pentru Imigrări din judeţul Constanţa figurează înregistraţi 4.859 de cetăţeni străini proveniţi din 113 state. Din totalul străinilor stabiliţi pe teritoriul administrativ al judeţului Constanţa, 12% au drept de şedere permanentă, 54 % beneficiază de drept de şedere temporară, iar 34% provin din state membre ale Uniunii Europene.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite