Locul de unde se comandă portul Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La ultimul etaj al clădirii Autorităţii Navale Române se ascunde un adevărat centru de comandă. Ocupanţii etajului 11, sunt dotaţi cu „ochi electronici“ mânuiţi cu iscusinţă de foşti lupi de mare, cu experienţă într-ale navigaţiei.

De la primul serviciu de coordonare maritimă şi până la actualul a fost o cale lungă. Numit iniţial Port Control, serviciul avea în dotare câteva birouri şi o atenă radar, plasată în dana militară. Astăzi a devenit un adevărat centru de comandă.

La ultimul etaj al clădirii Autorităţii Navale Române se ascunde un adevărat centru de comandă, dotat cu „ochi electronici“ mânuiţi cu iscusinţă de  foşti lupi de mare, cu experienţă într-ale navigaţiei.


Există un protocol pentru fiecare navă care se apropie de portul străjuit de sistemul botezat AIS (Automatic Identification System). „Încă de la distanţa de 30 de mile de la intrarea în port sistemul îţi oferă o serie de date importante despre nava care se apropie. Ne oferă informaţii despre numele navei, agentul, pavilionul, viteza de deplasare, direcţie, dar şi «urma» pe care o lasă, respectiv direcţia din care vine“, ne explică Emil Guşă, şeful Serviciului Dirijare Trafic.

Află cum se desfășoară activitatea centrului de comandă din săptămânalul ADS!

Ziarul poate fi găsit la toate chioşcurile de presă din judeţ, la preţul 1,4 lei.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite