Pomana porcului în mijlocul oraşului GALERIE FOTO
0
Un porc de 350 de kilograme a reprezentat ieri deliciul constănţenilor care au trecut pe la Casa de Cultură. Nicolae Nejloveanu, patronul restaurantului „La Proţap“ a ţinut şi anul acesta să facă spectacol de Ignat.
Godacul care avea să fie sacrificat în acest an a fost ales în urmă cu
doi ani de însuşi patronul restaurantului din curtea unui prieten din
localitatea Viişoara, locu unde s-a născut Nicolae Nejloveanu. „L-am
văzut în curtea lui şi mi l-a crescut până s-a făcut de 350 de
kilograme. Am dat 60 de lei pe kilogram. Aşa ne-am învoit“, mărturiseşte
el.
A vrut să le arate constănţenilor care sunt tradiţiile din moşi –
strămoşi. „Eu fac aici ce am văzut la bunicii şi părinţii mei“, spune
Nejloveanu. Însă, cum legea nu îi permite, a dus porcul la abator, unde a
fost sacrificat. După ce a fost şi despicat pe burtă pentru a fi
prelevate probe care s-au dus la analize, porcul a luat calea
restaurantului, unde a ajuns vedetă.
Întins pe o masă mare de lemn, la intrare, Ghiţă a devenit la scurt timp
atracţia zonei. Toţi trecătorii se opreau şi admirau spectacolul din
jurul lui. Angajatele restaurantului, de data asta costumate în
Crăciuniţă, au dansat în intersecţie. Nicolae Nejloveanu mai curăţa
puţin şoriciul porcului, mai lua o gură de ţuică din clondir şi apoi se
prindea iar în horă.
În această seară, cei 12 bucătari vor porţiona porcul şi din măruntaiele
lui vor face caltaboş, lebăr, cârnaţi. Bunătăţile vor fi împărţite
trecătorilor.
