Piaţa imobiliară din Constanţa sfidează criza economică. Unde găsiţi cele mai ieftine locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul locuinţelor a început să crească de la sfârşitul anului trecut.  Agenţii imobiliari nu înţeleg de ce vânzătorii scumpesc apartamentele în condiţiile în care nu sunt cereri.

Preţurile la locuinţe au urcat de când s-a reluat programul „Prima casă“. Cel mai mult s-au scumpit apartamentele cu două camere. Spre exemplu, un apartament de două camere confort zero, din zona CET Constanţa,  care se vindea anul trecut cu 36.000 de euro, acum este scos la vânzare cu 48.000 de euro, ceea ce înseamnă că preţul a crescut cu 30%. În zonele rezidenţiale ale oraşului: Trocadero, Dacia sau pe malul mării, în zona Faleză Nord, un apartament de două camere ajunge şi la 75.000 de euro. Preţul a crescut cu aproximativ 25% faţă de anul trecut. 

Creşteri mai mici s-au înregistrat pe piaţa imobiliară la apartamentele cu trei camere. Un astfel de apartament poate ajunge şi la 97.000 de euro, în zona Faleză Nord, mai scump cu aproximativ 15% faţă de anul trecut, când se vindea cu 85.000 de euro.
Indiferent de zonă, preţul unui locuinţe cu trei camere nu coboară sub 50.000 de euro.
Garsonierele se vând cu preţuri cuprinse între 15.000 şi 45.000 de euro, în funcţie de zonă, de suprafaţă şi de îmbunătăţiri. Anul trecut, ele se vindeau între 12.000 şi 35.000 de euro, ceea ce înseamnă că preţurile au crescut cu 25% - 30%.

Casele nu se vând şi nu se cumpără

Case nu se vând mai deloc în această perioadă. Deşi pentru o casă cu 3.000 metri pătraţi teren aferent  într-un cartier mărginaş al Constanţei se cere preţul unui apartement cu trei camere, adică 80.000 de euro, nu există ofertă.
Piaţa terenurilor a îngheţat de mult timp. Aproape că nu se mai vinde nimic. Motivul? Agenţii imobiliari spun că nu se mai fac credite pe terenuri din anul 2008, perioada în care preţul lor a explodat.
Aproape 90% dintre vânzări se datorează creditului pentru „Prima casă“. „Dacă nu s-ar fi acordat credite pentru acest program, cred că piaţa imobiliară ar fi îngheţat demult“, spune agentul imobiliar Mariana Gagu de la agenţia „Super Atractiv“.

Cine mai cumpără locuinţe

Singurii care mai cumpără în aceste vremuri sunt tinerii care reuşesc să obţină credit de la bancă prin programul „Prima casă“. „În loc să plătească chirie, preferă să facă un credit şi să plătească rate la bancă, dar ştiu că e casa lor“, spune agentul imobiliar.  Apoi, mai sunt proprietarii de apartamente cu trei camere care se mută la două camere din cauza facturilor la întreţinere, care în acest an s-au dublat. „Mai rar, sunt persoane care vor să-şi schimbe confortul şi vor să se mute de la două la trei camere“, dezvăluie agentul imobiliar. Oricum, mai mult de jumătate dintre apartamentele scoase la vânzare sunt luate cu credite.

Însă, pentru ca banca să-ţi aprobe creditul de 44.000 de euro, cu care poţi să-ţi cumperi un apartament cu două camere, trebuie să ai un venit pe familie de 2.300 de lei. Dana C. (29 de ani) încearcă de mai mulţi ani să obţină un credit de la bancă pentru a-şi cumpăra propria casă. Ea locuieşte în prezent într-u apartament închiriat. Plăteşte 200 de euro lunar. „Din păcate, nu mi s-a aprobat creditul pentru că am un salariu prea mic. Mă încadram doar pentru suma de 12.000 de lei prin programul «Prima casă». Poate am noroc în acest an. Am crezut că preţul caselor va mai scădea, dar se pare că nu va fi aşa“, spune tânăra. Singura speranţă sunt părinţii care o vor ajuta cu restul de bani necesari pentru cumpărarea casei.
Cele mai ieftine locuinţe sunt mansardele. Preţul lor este între 20.000 – 22.000 de euro. La fel de ieftine sunt şi apartamentele foarte vechi din cartierul Tomis Nord. Un apartament confort 4, cu o suprafaţă de 25 metri pătraţi, se vinde cu 33.000 de euro.



Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite