Vara 2011 − un sezon „ca pe vremuri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hotelierii de la malul mării spun că anul acesta vremea frumoasă şi preţurile menţinute aproape la acelaşi nivel ca în 2010 au fost reţeta unui sezon bun, cu 10% mai aglomerat decât cel de anul trecut.

Hotelierii au raportat un grad de ocupare cu 40% mai mic faţă de debutul lui 2010, pornind sezonul cu stângul. Lucrurile au început să se îndrepte însă odată cu vremea şi cu concediile. Tot mai mulţi români au optat să-şi petreacă vacanţa la mare, deşi majoritatea au înlocuit cele 10 zile obişnuite de vacanţă cu weekenduri prelungite.

„Obişnuiam să merg două săptămâni la mare, cu copiii, dar nu-mi mai permit. Cazarea m-a costat doar pentru cinci zile 1.200 de lei, aşa că restul concediului l-am făcut la ţară, la părinţi. E mai ieftin, iar bugetul e oricum mai mic", a spus  Mariana Tomozei (39 de ani), din Bacău, care a mers pe litoral în luna august.

Din aceleaşi motive, alţi turişti au aşteptat sfârşitul sezonului, când preţurile s-au mai redus. „Prefer să stau o săptămână la mare în septembrie decât două zile în iulie sau august. Şi anul acesta ne-a ajutat şi vremea, aşa că nu mă plâng", a spus Iulian Gavrilă (34 de ani), din Tulcea.

Buget de lux: 1.500 de lei pe weekend

În ciuda dificultăţilor financiare de care s-au plâns turiştii, cluburile de pe litoral au fost pline aproape în fiecare weekend. Plajele de fiţe, la fel.
Cei cu dare de mână nu s-au zgârcit şi au scos aproape în fiecare weekend din buzunar câteva sute şi chiar mii de lei pentru a petrece la cluburile din Mamaia.

„A fost o vară plină pentru noi, pentru că ne-am petrecut aproape fiecare weekend la Mamaia. În Bucureşti, cluburile erau goale, ce să mai facem acolo? Suntem tineri, ne distrăm acum, cât nu avem alte responsabilităţi. Bugetul? Cam 1.500 de lei pe weekend", a spus Vlad, fiul unui om de afaceri din Bucureşti. Alte atuuri ale staţiunii: plaje multe, destul de curate, mari, multe mijloace de distracţie şi hoteluri moderne.

Atraşi de servicii

Linica Stan, director Turism Hoteluri Restaurante Marea Neagră, spune că, din punct de vedere valoric, circulaţia turistică a fost cu 30% mai bună decât anul trecut. „Luna iulie a fost pentru sudul litoralului cea mai slabă, cu 20-30 de procente sub anul trecut. În schimb, august a fost o lună de turism adevărat. A fost ca în anii cei buni pe litoral", a spus directorul THR Marea Neagră.

Corina Martin, preşedinta Asociaţiei Litoral-Delta Dunării, spune că au fost câteva weekenduri cu grad de ocupare 100%, dar hotelierii au funcţionat jumătate de vară pe minus 40%. „Numărul de turişti a fost per ansamblu în creştere faţă de cel de anul trecut, când am avut 1.900.000 de turişti. Faţă de nota pesimistă cu care a debutat sezonul, luna august a făcut să încheiem sezonul cu o creştere de 10%", a declarat Corina Martin.
Potrivit datelor oferite de reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, un turist cu un venit mediu a preferat trei zile de vacanţă la un hotel de patru stele în loc de o săptămână la două stele. „Sunt atraşi de condiţiile oferite, de servicii de calitate, de schimbare. Pe viitor, vor câştiga turişti hotelierii care vor investi", a mai precizat Corina Martin.

Patronii din turism confirmă că investiţiile, începute în urmă cu câţiva ani şi continuate în tot acest interval, au fost cele care au determinat creşterile. „În Mamaia au fost făcute investiţii în ultimii ani, iar rezultatele s-au văzut acum. Am avut o creştere undeva între 10 şi 20%, dar cu mai puţine încasări în alimentaţia publică din hoteluri", a precizat Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia.
Deşi Mamaia a fost şi cea mai aglomerată staţiune, nu doar cea mai scumpă, nici primarii din celelalte zone ale litoralului nu s-au plâns de turişti. „Eforie Nord a fost una dintre cele mai pline staţiuni, dar, din păcate, turiştii sunt din ce în ce mai săraci. Cu toţii tânjim după anul 2008, dar sperăm ca lucrurile să se îndrepte de la an la an", a declarat primarul Ovidiu Brăiloiu.
„Vă asigur că, încet-încet, sudul litoralului nu va fi peste Mamaia, dar sigur va depăşi Saint  Tropez sau Bulgaria", a declarat primarul din Mangalia, Claudiu Tusac.

"Luna iulie a fost pentru sudul litoralului cea mai slabă, cu 20-30%  sub anul trecut. În schimb, august a fost o lună de turism adevărat. A fost ca în anii cei buni pe litoral."
Linica Stan
director THR Marea Neagră

"Prefer să stau o săptămână la mare în septembrie decât două zile în iulie sau august. Şi anul acesta ne-a ajutat şi vremea, aşa că nu mă plâng."
Iulian Gavrilă
turist din Tulcea
100 de mii de turişti străini şi-au petrecut vacanţa pe litoralul românesc, dublu faţă de anul precedent.
20 de mii de turişti de croazieră au păşit pe plajele româneşti în acest sezon, în creştere faţă de anii trecuţi.
850 de lei va fi preţul în vârf de sezon pentru o cameră dublă la un hotel de cinci stele în sezonul 2012.

„Litoralul pentru toţi", o dezamăgire

În ciuda programelor de promovare a turismului pe litoral în extrasezon, rezultatele sunt mult sub aşteptări. Astfel, dacă în prima săptămână au mai fost turişti pe litoral, iar primul weekend de toamnă părea unul de vară, acum, plajele sunt aproape goale, iar staţiunile pustii. „În septembrie parcă s-a rupt brusc totul. A mai mers turismul încă o săptămână, după care a stagnat", a precizat Linica Stan, director THR Marea Neagră.

Mamaia salvează extrasezonul

Nici Mamaia nu a scăpat de blazarea de toamnă. „Programul «Litoralul pentru toţi» nu este profitabil. Este însă o modalitate de promovare a litoralului în extrasezon. 70-80% din români nu au văzut litoralul românesc, iar acest program le oferă această posibilitate. În prezent, gradul de ocupare în Mamaia este, în medie, de 40-50%", a declarat Nicolae Bucovală, patronul hotelului Tomis (trei stele) din Mamaia şi preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia.
Hotelierii consideră că programele sociale sunt aproape inutile. „Staţiunea Venus este goală, terasele închise, iar turiştii care au venit prin programul «Litoralul pentru toţi» au plecat mai devreme pentru că nu au avut ce face. Cred că niciodată nu a mers acest program în sud. Poate în Mamaia, dar în sud nu. Şi faptul că agenţiile de turism au majorat comisionul de la 10 la 15% nu ne va aduce turişti nici anul viitor", a spus Dorica Eftimie, patronul Hotelului Sanda din Venus.

De asemenea, mulţi români preferă să-şi petreacă ultimele zile de concediu în Bulgaria sau Grecia, unde vremea este încă bună de plajă, iar preţurile foarte mici. „Prefer să merg cu maşina o zi întreagă şi să stau o săptămână în Grecia cu 100 de euro. Serviciile sunt mai bune, iar drumurile ne ajută. De ce să merg la Eforie, unde e totul închis?", a spus Valentin Blănaru (27 de ani) din Bacău.


Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite