Oameni care îşi câştigă pâinea în ger GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii, florăresele, vânzătorii ambulanţi, curierii, dar şi cei care păzesc parcările sunt nevoiţi să stea în frig cât e ziua de lungă, pentru un salariu foarte mic de cele mai multe ori. În aceste zile, temperatura a coborât până la minus 12 grade Celsius

Stana Ilie de 76 de ani stătea ieri în faţa Spitalului Judeţean cu o sacoşă mare în mână în care avea mai multe perechi de şosete croşetate. Este din Ovidiu, însă sărăcia a împins-o să facă drumul prin ger pentru un ban în plus. Are o pensie de 260 de lei. Toată viaţa a lucrat la colectiv. Spune că îi este tare frig, dar nu are ce sa facă. Lucrează şi noaptea la o pereche de ciorapi pe care apoi speră să-i vândă să aibă şi ea un ban în plus. Cere pentru o pereche de ciorapi 7 – 8 lei.



„Suntem învăţaţi cu frigul“

Poliţiştii sunt la datorie în aceste zile geroase. Oraşul este plin de maşinile Poliţiei Locale. Un echipaj stătea ieri în faţa spitalului şi îi amenda pe şoferii care intrau pe contrasens. Ionuţ Marţac şi Mihai Flueraşu de la Poliţia Locală Constanţa erau de dimineaţă pe străzi, de la ora 6.00. Programul lor se încheie la ora 14.00. „Suntem învăţaţi cu frigul. Nu ne mai speriem“, recunosc ei. Cei care au fost prinşi ieri încălcând normele de circulaţie s-au ales cu amendă de 140 de lei şi cu două puncte de penalizare.

O zi întreagă în frig

În centrul oraşului l-am întâlnit pe Iulian Marcu, care dirija autoturismele de lux în parcarea unui club. Nu a răsărit soarele când a venit la muncă. Va pleca spre casă la ora 00.00, când i se termină programul. Spune că îi e groaznic de frig, deşi are 3 perechi de şosete în picioare, 2 perechi de pantaloni sub blugi şi 3 pulovere sub două geci. La gât poartă un fular colorat, pe care se laudă că îl are din Spania.
Nu are alt loc de muncă. Spune că, deşi îi este greu, trebuie să câştige bani ca să-şi crească cei 4 copii. Îl întrebăm ce salariu are. Doar 700 de lei. Patronul mai vine şi îi aduce ceai cald, iar când nu are ce dirija în parcare se mai încălzeşte în bar. 

Se teme mai mult de câini decât de ger

Ecaterina Luca împărţea ieri amenzi. Este curier pedestru. Recunoaşte că unii oameni o mai primesc în casă şi îi mai dau un ceai cald. Este supărată pe cei de la Consiliul Judeţean. „Mi-au zis să lipesc amenda pe uşă !“, spune ea.
Ultimele zile au fost groaznice pentru ea. „Credeam că a venit tsunami în Marea Neagră !“, zice femeia. Însă, mai mult decât de ger, se teme de câini. „Acum trebuie să merg pe strada Callatis să duc nişte amenzi. Este o haită de câini acolo“, spune ea.
Şi-ar dori alt loc de muncă, mai ales că este femeie. Toţi banii pe care îi câştigă îi dă la grădiniţă. Are două gemene. „I-am zis soţului că de la anul, când or intra la şcoală, o să muncesc şi pentru mine. O să-mi iau o pereche de dresuri mai groasă“, glumeşte ea.

Pieţarii merg în pagubă

În piaţa centrală a oraşului, Griviţa, doar câţiva comercianţi s-au încumetat să iasă cu marfa la tarabă. Anuţa şi Vasile sunt din Maramureş. „Am venit aici pentru că la noi toată lumea are produse din astea“, spun ei. Vânduseră doar „două kilograme de fasole îngheţată“. Merele din lădiţe îngheţaseră şi ele, deşi eau acoperite cu mai multe pături. Cei doi ofereau spre vânzare şi produse tradiţionale: cârnaţi, cotlet crud afumat, şuncă. Din păcate, lipseau clienţii. În lipsa lor, cei doi soţi se încălzeau cu ceai cald, pe care ni l-au oferit şi nouă. „Ne mai încălzim cu ţuică fiartă şi cu pălincă“, râd ei. 

image
image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite