Ce reacţie au avut militarii din Marina Chinei când au văzut prima dată Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tradiţionala prietenie româno-chineză: locotonent Radu Rădulescu şi caporal Meng Fan Yu
Tradiţionala prietenie româno-chineză: locotonent Radu Rădulescu şi caporal Meng Fan Yu

Prima navă militară chineză care a venit în România a putut fi vizitată joi, 2 august, în Portul Constanţa. Fregata Yantai aparţinând Forţelor Navale Chineze face o escală în Portul Constanţa, în perioada 31 iulie - 4 august. Vasul este nou, din 2011.

Turişti şi constănţeni au făcut potecă joi, în Portul Constanţa, spre Terminalul de pasageri unde era acostată fregata Yantai. Ei au urcat la bordul vasului militar deschis pentru vizitare.



Turul de navă a durat pentru fiecare serie aproximativ 15 minute, timp în care oaspeţii fregatei au vizitat puntea fregatei, la provă şi la pupă, trecând prin culoarul interior. Aici erau ghidaţi de marinari militari chinezi în uniforme albe impecabile, cu mănuşi albe şi un zâmbet larg regulamentar.

Vizitatorii au putut face fotografii ale fregatei şi cu echipajul vasului.


Ion Done

Cel mai entuziasmat musafir a fost constănţeanul Ion Done, un fost maistru instructor de 77 de ani, care a ţinut să intre în vorbă cu fiecare marinar chinez întâlnit în cale. „Salut! Salut! Ce mai faceţi? Nu înţelegi nimic, aşa-i?“, i-a salutat bătrânul pe chinezii care continuau să îi zâmbească cu toată dantura.

„Este prima dată când vine o astfel de navă în România. Este vorba despre o colaborare. De aici, ei pleacă în Bulgaria, tot în misiune de parteneriat“, a declarat Zhou Min, prim-secretar al Ambasadei Chinei în România.

GALERIE FOTO DE LA BORDUL FREGATEI CHINEZE YANTAI



Tânărul oficial chinez a învăţat limba română în facultate la Beijing şi spune că i-a dat ceva bătăi de cap. „Este frumoasă limba română, dar grea… Mai ales gramatica…“, clatină chinezul din cap.

El a relatat care a fost reacţia militarilor veniţi pentru prima dată în sud-estul Europei: „Când au văzut Marea Neagră, au zis: «Uau! Uluitor! Nemaipomenit!». Marinarii sunt deosebit de încântaţi. N-au mai fost niciodată aici şi totul li se pare foarte frumos“.

Ofiţerul de legătură între Forţele Navale Române şi cele Chineze a fost cu această ocazie locotonentul Radu Rădulescu, care face parte din echipajul Fregatei Regina Maria. El a primit de la omologul său, caporalul Meng Fan Yu, cărţi, albume şi CD-uri despre provincia Shandong, unde se află baza militară navală a fregatei Yantai.



Ce fac chinezii la Constanţa

Aceasta este prima navă militară a Republicii Populare Chineze care vizitează România. Fregata YANTAI este o navă de război multirol, tip 054A, cod NATO Jiangkai II, intrată în serviciul Forţelor Navale Chineze în anul 2011. Echipajul este de aproape 300 de militari.

Vasul de război are lungimea de 134 m, lăţimea de 16 m, se poate deplasa cu o viteză de 30 noduri şi este dotat cu sisteme moderne de senzori, război electronic şi armament. 



Nava a participat, la începutul acestui an, la operaţiunile navale împotriva pirateriei, desfăşurate de către Forţele Navale Chineze în Golful Aden.

De cum au sosit la Constanţa, oficialii chinezi au vizitat Instituția Prefectului - Județul Constanța. Din delegație au făcut parte E.S. Doamna HUO Yuzhen, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al R.P. Chineze, Contraamiral XIA Kewei, comandantul Fregatei, și E.S. Domnul SU Yanwen, Consul General al R.P. Chineze la Constanța.

Oaspeții au fost primiţi de Bogdan Iulian Huțucă - prefectul județului Constanța, Cristian Darie - vicepreședintele Consiliului Județean Constanța și Decebal Făgădău - viceprimarul municipiului Constanța.

Marinar militar chinez de pe fregata Yantai
Ion Done, în vizită pe fregata Yantai
Tur al fregatei chineze Yantai Tur al fregatei chineze Yantai Tur al fregatei chineze Yantai
Salut pe fregata chineză Yantai
Fregata Yantai, prima navă militară chineză care vizitează România
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite