Numărul copiilor bolnavi de diabet zaharat creşte alarmant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii avertizează părinţii, medicii de familie şi învăţătorii că numărul copiilor bolnavi de diabet de tip I şi II este într-o continuă creştere, deși diabetul de tip II este o afecțiune întâlnită cel mai des la adulți.

Diabetul de tipul II era prezent numai la persoanele adulte, conform specialiştilor. La Constanţa, în schimb, medicii au în grijă doi copii de 5 şi respectiv 15 ani, care prezintă această formă a bolii.

Atenție la alimentație

„Diabetul de tip II nu are simptome atât de evidente. La cel de tip I bolnavul slabeşte, are senzaţie de sete, urinează des,respiraţia este grea şi are miros de mere verzi. La cel de tip II nu sunt prezente aceste semne ale bolii, rareori se manifestă, atunci când boala este într-un stadiu avansat“, declară șeful secției de Pediatrie, medicul Cristina Mihai.

Specialistul atrage atenţia părinţilor care au copii supraponderali. Grăsimea în exces favorizează apariţia unei astfel de maladii. În acest caz părinţii sunt sfătuiţi şă îşi ajute copilul să slăbească şi să-i formeze un stil de viaţă sănătos.Există două categorii de vârstă predispuse la îmbolnăvirea de diabet. „Preşcolarii şi copii cu vârsta de 12, 13 ani reprezintă categoria de vârf în cazul diabetului zaharat“, avertizează medicul.

Deficit de personal

La spitalul Clinic Judeţean din Constanţa sunt 14 medici pediatrii şi două secţii aflate la etajele 2 şi 9. „Ne-am restrains activitatea. Funcţionăm doar pe două sectoare. Nu avem personal, iar aglomeraţia a crescut. Sunt 50 de paturi pentru fiecare secţie plus 15 pentru terapie acută“, a anunţat şeful secţiei de Pediatrie.

Medicul Florian Stoian, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean din Constanţa vorbeşte despre una dintre nevoile oraşului. „Marele vis al Constanţei ar fi să aibă un spital pentru copii. Pediatria are particularităţile ei. Mulţi copii sunt trimişi la Bucureşti deoarece noi le putem da un diagnostic clar“, a declarat Florian Stoian.

Complicaţii ale diabetului

Bolnavii pot avea două tipuri de complicaţii: cele pe termen scurt - precum hiperglicemia sau hipoglicemia şi cele pe termen lung care sunt mult mai grave. Orbirea, bolile vasculare, accidentele vasculare, insuficienţa renală cronică sunt doar câteva dintre afecțiunile care se pot manifesta la diabetici.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite