Peste 100 de delfini au fost omorâţi de plasele pescăreşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delfin eşuat pe plajă
Delfin eşuat pe plajă

De la începutul anului, de-a lungul coastei româneşti între Sulina şi Vama Veche au eşuat 127 de delfini, informează Societatea de Explorări Oceanografice și Protecție a Mediului Marin „Oceanic Club“.

Din păcate nici unul dintre aceste exemplare nu a putut fi salvat. Un pui de marsuin a fost ținut în viață câteva zile de la identificarea sa într-o stare foarte precară și s-a încercat regăsirea grupului din care făcea parte. Ulterior echipa noastră a încercat integrarea exemplarului respectiv într-un bazin al Delfinariului, unde a murit după 14 ore.

Acest exemplar la fel ca și celelalte două exemplare de marsuini erau pui născuți de cel mult câteva zile, cu toții eșuați într-un interval de 16 zile, în sectorul de coastă Mamaia, a spus Răzvan Popescu Mirceni, reprezentantul „Oceanic Club“
Delfinul eșuat viu în apropiere de localitatea Sfântu Gheorghe, în zona de vărsare în mare a canalului cu același nume, a murit ca urmare a șocului prinderii sale într-o unealtă de pescuit de tip setcă. Deși a fost scos încă în viață de către turiști, lipsa de oxigen i-a fost fatală.
Alte şase exemplare au murit ca urmare a epuizării sau malnutriţiei. Cel mai probabil, spun specialiştii, aceste exemplare au fost în incapacitate de hrănire, deşi nu prezentau leziuni interne care să indice prezenţa vreunei boli, se arată în  raportul S.E.O.P.M.M. Oceanic-Club privind activitatea programului „Delfinii în criză!“.

Cei mai mulţi delfini eşuaţi din ultimii ani

Anul 2011 este perioada în care echipa de la „Oceanic-Club“ a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de eșuări de cetacee pe țărmul românesc din 2007 de când se ocupă sistematic de această problemă.

Costurile pentru acțiunile de monitorizare și intervenție în cadrul acestui program s-au ridicat în 2011 la suma de 23.374 lei. Banii s-au cheltuit pentru echipamente de protecţie, medicaţie pentru salvarea delfinilor vii, combustibil pentru transportul delfinilor eşuaţi, expedirea probelor către laboratoarele din ţară şi din străinătate.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite