Şantiere pe nisip. Turiştii se bronzează printre moloz, fiare şi betoane FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe plaja de fiţe Kazeboo din nordul staţiunii Mamaia se construiesc un club de noapte şi o piscină. Gardul cu fundaţie de beton de pe plaja Modern nu a fost demolat deşi administratorul plajei a cerut acest lucru expres.

Turiştii care au venit la mare de 1 Mai s-au bronzat printre şantiere. În nordul staţiunii Mamaia a început construcţia clubului de noapte Ego şi a unei piscine în imediata apropiere. Pe plajă erau abandonate de muncitori sârmele necesare la structura de rezistenţă, iar apa ploilor acumulată în bazinul piscinei căpătase culoarea verde. Nisipul excavat amestecat cu pietriş era abandonat la marginea plajei.

Inspecţia în Construcţii închide ochii

Şantierul de pe plajă nu era însoţit de nicio pancartă, aşa cum cere legea, din care să aflăm cine este investitorul, ce urmează să se construiască, dacă există autorizaţie de construire şi când urmează să se finalizeze lucrarea. Doar de pe un banner montat pe structura de metal a noului club am aflat că aici va fi noul club Ego.



Administratorul plajei, Direcţia Bazinală Dobrogea – Litoral, spune că sectorul de plajă pe care se construieşte nu este al lor, ci al Primăriei Constanţa. „Zona a intrat în administrarea primăriei în 2000, când s-a făcut delimitarea între sectorul deţinut de Apele Române şi cel de Primărie“, a spus Cătălin Anton, purtătorul de cuvânt al instituţiei.
Între timp, însă, Primăria Constanţa a înstrăinat terenul respectiv. Reprezentanţii primăriei spun că terenul pe care se construieşte este proprietate privată.
„Mă bucură că se construieşte!“, a spus Decebal Făgădău, viceprimarul Constanţei. De modul în care se construieşte se vor ocupa inspectorii din cadrul Corpului de control al primăriei.



Gardul de pe plaja Modern, în picioare

Nu este singurul caz de pe litoralul românesc în care sunt permise construcţii pe sectoarele de plajă moştenite de primărie în urma unei delimitări făcute în urmă cu mulţi ani. Pe plaja Modern din oraşul Constanţa, peste două hectare de nisip au fost îngrădite de Fin.Co.Ge.Ro pentru organizarea de şantier în vederea construirii unui hotel, cazino, complex hotelier, unei parcări şi a unei terase panoramice.



Deşi iniţial administratorul plajei a spus că gardul va fi dezafectat, ulterior a descoperit că terenul cu pricina este al Primăriei Constanţa.  „Noi am cerut să se respecte cadastrul şi gardul se află acum pe terenul Primăriei“, a spus Cătălin Anton.

Lanţ de vile între cele două Eforii

Tot cordonul litoral dintre Eforie Nord şi Eforie Sud este plin de construcţii. Peste 20 de proprietari îşi dispută cei 3 kilometri de plajă dintre cele două staţiuni. Plaja a fost parcelată şi lotizată în perioada 1996-2002, pe suprafeţele respective ridicându-se zeci de construcţii, deşi legea interzice ridicarea de construcţii la mai puţin de 50 de metri de apă. Prin hotărâri de Consiliu Local, suprafeţele de plajă au trecut în proprietatea Primăriei Eforie, care a lotizat şi vândut terenurile respective.



În ultimele zile, din nou se cere trecerea plajelor din administrarea Administraţiei Bazinale Apele Române în cea a primăriilor, deşi iată numai câteva exemple de ceea ce întâmplă cu plaja atunci când este în curtea primăriei.



image
image
image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite