Mâine, concurs de iahting de Ziua Dobrogei. Se vor întrece peste 30 de veliere sportive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concurs pe apă
Concurs pe apă

Clubul Nautic Român celebrează 133 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria Mamă, în urma Războiului de Independenţă, organizând sâmbătă, 12 noiembrie 2011, prima ediție a regatei „Cupa Dobrogei“.

Pe lacul Techirghiol se vor întrece peste treizeci de veliere sportive de la şase cluburi din Constanța, București și Balcic. Competiția se desfăşoară la clasele Optimist, Laser 4.7, Laser Radial și 470. În cadrul concursului sunt  programate a se desfășura patru regate din care minimum trei sunt obligatorii  pentru omologarea concursului.
Clubul Nautic Român intenționează ca la cea de-a II-a ediție să îi confere regatei „Cupa Dobrogei” dimensiunea unei competiții transfrontaliere, în acest sens avansând deja propunerea către Morski Klub, din Balcic, pentru a organiza concursul alternativ în cele două oraşe, cunoscut fiind faptul că Balcicul este cel mai sudic port din istorica provincie Dobrogea, situată deopotrivă pe teritoriul României şi Bulgariei.
Practicarea iahtingului câștigă tot mai mulți adepți la Constanța din rândul elevilor. La Colegiul Național Mihai Eminescu, o clasă întreagă, a X-a B, a ales cursul opțional de iahting.
Clubul Nautic Român a mai organizat competiţii de iahting pe Lacul Techirghiol. Concursul la care au participat sportivi cu vârste între 8 şi 17 ani, cu ambarcaţiuni Clasa Optimist şi Cadet, s-a desfăşurat la finele lui 2010.
„Condiţiile de salinitate ale apei din Lacul Techirghiol ne-au permis să desfăşurăm o astfel de competiţie în sezonul rece. Faptul că apa lacului nu îngheaţă niciodată este un avantaj. Deşi este pentru prima oară când un astfel de concurs se desfăşoară iarna, mizăm pe noi ediţii ale competiţiei, în anii următori“, declara la acel moment Dan Mihăescu, preşedintele Clubului Nautic Român.

Prima televiziune de iahting
Clubul Nautic Român a înfiinţat şi un canal de televiziune online – Nautica TV. Site-ul www.nauticatv.ro este destinat sportului ambarcaţiunilor cu vele şi oferă informaţii de ultimă oră despre practicarea acestui sport, reportaje sportive sau chiar relatări despre întâmplările pitorești ale practicanților acestui sport.

Originile iahtingului
Istoria iahtingului începe în secolul al XIX-lea, când vasele erau puse în mişcare de maşini cu abur. La Constanţa Yacht Clubul Român a fost înfiinţat în 1921, cu scopul de a dezvolta sporturile nautice în România. În 1924, Yacht Clubul Român a dobândit personalitate juridică, iar Regele Ferdinand I a devenit Comandorul Clubului. Existau baze nautice la Eforie, Mamaia şi în Bucureşti, pe lacurile Herăstrău şi Snagov. Flota clubului cuprindea peste 16 ambarcaţiuni, printre care iahtul regal „Luceafărul“.  Activitatea a fost suspendată în 1948 şi reluată abia după Revoluţia din 1989.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite