De ce suferă Cazinoul? Simbolul oraşului intră în reparaţii capitale GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cazinoul Constanţa
Cazinoul Constanţa

Specialiştii Ministerului Turismului au evaluat starea monumentului de la malul mării. Rezultatul - o listă lungă de lucrări obligatorii pentru refacerea edificiului

Anul a început cu veşti bune pentru iubitorii edificiului-simbol al Constanţei: în şedinţa din 4 ianuarie, Guvernul a aprobat alocarea fondurilor pentru repararea Cazinoului. Suma pusă la dispoziţia Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului este de aproape 40 de milioane de lei, iar rezultatul îl vom vedea peste doi ani de la începerea lucrărilor. Acestea vor demara cel mai probabil la primăvară, după ce va fi realizat studiul de fezabilitate.

Click pe imagini pentru a vedea cum arăta Cazinoul!

Şantier pe fiecare nivel


Lista de lucrări ce trebuie efectuate la Cazinoul Constanţa este complexă şi vizează fiecare nivel al clădirii, de la subsol la acoperiş. Este afectată în primul rând structura, degradată de perioada îndelungată în care nu au fost mai făcute lucrări de restaurare. În scheletul clădirii există fisuri şi infiltraţii ce trebuie îndepărtate pentru ca lucrarea să se facă pe baze solide.
Subsolul trebuie reamanajat. Acolo vor fi amplasate centrala termică, vestiarele personalului şi grupurile sanitare atât pentru angajaţi, cât şi pentru clienţi. Nivelul va fi extins, vor fi scoase lifturile de marfă existente şi vor fi puse în loc unele pentru persoane. În plus, în tunele va fi făcut loc canalelor de ventilaţie
Trebuie reparate planşeele la fiecare nivel. Acoperişul este într-o stare avansată de degradare. Astereala (căptuşeala de scânduri ce susţine şarpanta podului) trebuie înlocuită, la fel şi tabla zincată. Sistemele electrice, termice şi de ventilaţie trebuie schimbate în totalitate, cu tubulaturi şi ţevi cu tot. Tencuiala pereţilor va fi refăcută şi interior, şi exterior. Tâmplăria va fi reparată sau înlocuită acolo unde este cazul, respectându-se stilul iniţial. Va fi instalat aer condiţionat. Elementele de decor vor fi refăcute respectându-se întocmai modelele originale.
La destinaţia nivelurilor, parterul va fi amenajat pentru a avea patru săli de restaurant şi bar, în timp ce etajul va fi dedicat unei cafenele, săli de jocuri şi unei săli de teatru. Şi podului i se va da o utilitate, acesta urmând a fi compartimentat pentru birourile corpului administrativ.
După repararea tuturor avariiilor interioare şi exterioare, edificiul trebuie protejat termic împotriva intemperiilor şi condiţiilor climaterice de la malul mării. „Anvelopare termică“ se cheamă lucrarea prin care practic tot corpul clădirii va fi acoperit de un strat izolant, din polistiren expandat, căruia i se va adăuga un brâu de vată minerală.
La final, când toate lucrările vor fi încheiate şi monumentul va fi predat spre administrare municipalităţii, toate racordurile la utilităţi vor fi făcute de edilii Constanţei, pe cheltuiala Consiliului Local.
Acestea sunt evaluări făcute de experţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului la preluarea edificiului din administrarea Primăriei Constanţa. Bugetul alocat renovării urmează a fi defalcat pe tipuri de lucrări, dar numai după studiul de fezabilitate ce va parafa lista finală de lucrări ce trebuie realizate.

Valoarea investiţiei

Actualul edificiu, imagine de epocă Interiorul cazinoului Atmosferă de gală

În prima şedinţă de guvern a anului, la data de 4 ianuarie, Executivul a aprobat „indicatorii tehnico-economici pentru consolidarea şi restaurarea Cazinoului Constanţa“. Valoarea totală aprobată a investiţiei este de 39.229.000 lei, inclusiv TVA. Lucrările se vor desfăşura pe o perioadă de 24 de luni. Finanţarea obiectivului de investiţii se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Există precizarea că finanţarea se face în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie.
În anul 2011, clădirea a fost preluată în administrare de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi s-a transmis în folosinţă gratuită Companiei Naţionale de Investiţii SA pentru realizarea lucrărilor de consolidare şi restaurare. După finalizarea lucrărilor, Cazinoul va fi predat pentru administrare Consiliului Local Constanţa şi va fi redat circuitului public.

DATE TEHNICE


Monument istoric de valoare universal, Cazinoul a fost inaugurat la 15 august 1910. este amplasat pe un teren în suprafaţă de 3.108,0 mp. Clădirea se desfăşoară pe subsol, parter, etaj şi mansardă cu o suprafaţă construită la sol de 1.598,81 mp şi o suprafaţă desfăşurată de 3.844,56 mp.

image
image
image



ISTORIC

•    În 2000, noul primar al Constanţei, Radu Mazăre, decide ca municipalitatea să preia Cazinoul de la SC Litoral SA. Edificiul intră în administrarea regiei municipale Confort Urban. Un an mai târziu, edilii votează concesionarea monumentului, prin licitaţie internaţională. Cazinoul este însă concesionat şase ani mai târziu, prin negociere directă firmei israeliene Queen Investment INC SRL, pentru 49 de ani. Firma deţinea Cazino Palace şi Casa Vernescu din Bucureşti şi voia să introducă monumentul în lanţul cazinourilor internaţionale.
•    În mai 2010, investitorii anunţă că se retrag din afacere pentru că nu-şi pot achita obligaţiile contractuale. Cazinoul este primit înapoi de municipalitate într-o stare avansată de degradare. Israelienii nu au investit niciun leu în el, aşa cum promiseseră (3,3 milioane euro în 5 ani). Radu Mazăre anunţă la televizor că vrea să scape de Cazino: „Scot această fată bătrână şi urâtă la mezat“. Afirmaţia primarului a stârnit un val de proteste publice. Se fac sondaje online pe site-urile instituţiilor (primărie, prefectură) în care constănţenii spun că nu doresc înstrăinarea Cazinoului, simbol al oraşului.
•    În iulie 2011, Mazăre cedează şi, la insistenţele prefectului Claudiu Palaz, declară la o dezbatere publică, că este gata a ceda monumentul „pe un leu“.
•    În august 2011, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului preia Cazinoul pentru a îl restaura şi a îl reda constănţenilor la strălucirea de odinioară.
•    La 15 octombrie 2011, prefectul Claudiu Palaz deschide porţile Cazinoului pentru publicul larg. După ani în care a stat ferecat, superbul monument de patrimoniu este văzut în starea fantomatică în care a ajuns. „Oamenii trebuie să aibă ocazia să vadă halul în care administraţia Mazăre a adus acest simbol al Constanţei“, a motivat prefectul.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite