Captură impresionantă – 60 milioane de ţigări de contrabandă găsite în Portul Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Descinderi în Portul Constanţa la contrabandiştii de ţigări
Descinderi în Portul Constanţa la contrabandiştii de ţigări

Descoperirea a fost făcută joi de poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime. Împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Constanţa, ei au efectuat 12 percheziţii pentru anihilarea unei reţele de comerţ transfrontalier cu ţigări.

La acţiunea extrem de complexă au mai participat poliţişti din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – IGPR, luptători ai Serviciului de Acţiuni Speciale - IPJ Constanţa, cu sprijinul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi Direcţiei Generale Anticorupţie.

Oamenii legii au efectuat 12 percheziţii la sediile sociale şi domiciliile suspecţilor, în oraşele Constanţa, Bucureşti şi Arad, precum şi la depozite din Zonele libere Port Constanţa Sud - Agigea şi Curtici.

Aşa au fost descoperite aproximativ 60 milioane de ţigarete, fiind una dintre cele mai mari capturi de ţigări de contrabandă. Ţigările erau achiziţionate de la firme off-shore din diferite zone ale globului şi urmau să fie vândute, prin sistemul carusel, altor firme off-shore.

Modul de operare

Conform datelor înscrise în documentele verificate, ţigările ajungeau la frontiera externă a Uniunii Europene şi de acolo spre ţări non-comunitare. În realitate, ţigările erau exportate în mod fictiv, ele fiind plasate pe piaţa neagră a ţărilor vest-europene, preponderent a Marii Britanii.

Valoarea totală a ţigărilor găsite în depozitele celor două zone libere, cu a celor deja tranzacţionate în perioada 2011-2012, se ridică la 5 milioane de euro.

În acest dosar s-au cerut şi s-au primit, de la autorităţile judiciare din ţări comunitare şi non-comunitare, date şi informaţii referitoare la tranzitele şi exporturile de ţigări efectuate de către membrii acestui grup infracţional. Un sprijin real s-a primit din partea autorităţilor de aplicare a legii din Marea Britanie. Pe plan intern s-a cooperat, pentru documentarea activităţilor infracţionale, cu DGIPI şi SRI.

Sechestru imobiliar pe proprietăţile traficanţilor

Pe numele membrilor grupului au fost emise mandate de aducere, urmând ca asupra a 18 proprietăţi imobiliare deţinute de 3 membri să se instituie sechestru asigurator. Cercetările continuă sub aspectul comiterii infracţiunilor de „constituirea unui grup infracţional organizat“, „ascunderea sursei impozabile“, respectiv „înregistrarea de operaţiuni şi cheltuieli fictive în contabilitatea societăţilor care au achiziţionat ţigările“ şi „prezentarea de documente comerciale falsificate la autoritatea vamală“, reţinându-se diferite forme de participare din partea membrilor grupului.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite