Substanţele chimice au otrăvit pânza freatică. Satele mor de sete, iar Dunării i se pregăteşte un sarcofag de beton

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apa fântânilor nu este întotdeauna potabilă
Apa fântânilor nu este întotdeauna potabilă

De Ziua Mondială a Apei, ce se sărbătoreşte pe 22 martie, autorităţile atrag atenţia asupra problemelor cu care se confruntă această resursă.Problema apei potabile este stringentă în mediul rural.

Epurarea inadecvată a apelor uzate menajere, controlul inadecvat al evacuărilor de ape uzate industriale, pierderea şi distrugerea zonelor de captare, amplasarea necorespunzătoare a obiectivelor industriale, defrişarea, modificarea necontrolată a tipurilor de culturi agricole şi proastele practici agricole sunt doar câteva dintre pericolele care ameninţă această resursă.

Asociația Salvați Dunărea și Delta (SDD) și Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis amintesc că România se află la coada clasamentului țărilor UE atât la capitolul resurse de apă, cât și în ceea ce privește epurarea apelor menajere, majoritatea localităților fiind lipsite de aceste sisteme esențiale pentru sănătatea apelor de suprafață.

Zona rurală moare de sete

Apele de adâncime nu o duc nici ele prea bine. Substanțele chimice (detergenți, metale grele, nitrați, fluoriți și alte îngrășăminte chimice) rezultați ca urmare a folosirii în agricultură sau industrie au otrăvit iremediabil mare parte din pânza freatică. Această situație a devenit dramatică mai ales în zonele rurale unde nu există acces la rețele de apă potabilă.

Sarcofag de beton pentru Dunăre


Dunării i se pregătește un sarcofag din beton. Sub influența marilor transportatori, autoritățile române, sprijinite de Comisia Europeană, pregătesc intervenții multiple în vederea lărgirii albiei ultimului fluviu sălbatic al Europei. Este vizat cursul inferior, care va afecta iremediabil biodiversitatea și viața din Delta Dunării.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite