Iadul din familie. Constanţa: oraşul fără centru pentru femeile maltratate FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un oraş de talia Constanţei nu există un refugiu pentru femeile abuzate de parteneri. Practic, drumul lor se încheie la Medicina Legală unde se scoate certificatul ce atestă loviturile. Mai departe, însă, nimeni nu le mai oferă ajutor, adăpost, un cămin care să însemne salvarea de la o viaţă de chin

Maria S. de 39 de ani din Constanţa şi-a petrecut Paştele la rude. Cu doar o zi înainte de Paşte soţul ei a venit beat acasă. Ce a urmat? Un scandal monstru, ca de obicei. Disperată, femeia şi-a luat copilul şi a plecat la rude. De data aceasta este hotărâtă să introducă acţiune de divorţ. Puţin a lipsit să nu ajungă la Medicină Legală şi să-şi scoată certificat medical. Ştie că nimeni nu o poate ajuta cu nimic. Nu are unde se refugia. Cât o mai primesc prietenii e bine. Dar asta până într-o zi. Nu mai poate pleca în miez de noapte cu copilul de mână. Vrea un adăpost pentru ea şi micuţul ei. În oraş nu există aşa ceva. Trebuie să se judece şi apoi să împartă apartamentul. Până atunci, trebuie să rabde. Nu are unde să se ducă.

Unde se pot adresa victimele


O persoană abuzată fizic sau psihic poate face plângere penală împotriva agresorului. Aceasta se depune fie la Parchet, fie la Poliţie. „Plângerea penală se poate referi la o gamă largă de infracţiuni: lovire şi alte violenţe, vătămare corporală, ameninţare, până la lipsire de libertate. În textul articolului 180 din Codul penal este incriminată şi sancţionată în mod distinct infracţiunea de lovire şi alte violenţe faţă de membrii familiei“, a spus avocat Mihaela Ispas, din cadrul Baroului Constanţa.
Certificatul medico-legal constatator al violenţei fizice este proba principală în dovedirea agresiunii.

Violenţă la vârsta a treia

Centrul de Medicină Legală

Centru medicina legala

Pe parcursul anului trecut, la Serviciul de medicină legală s-au înregistrat 193 de cazuri de violenţă domestică. 181 de femei şi-au scos certificat medico-legal şi 12 bărbaţi, aşa cum a spus dr. Marius Popa, şeful Serviciului de Medicină Legală Constanţa. Trei dintre ei au vârsta cuprinse între 14 şi 18 ani. Nici la bătrâneţe oamenii nu devin mai înţelepţi. Cele mai multe persoane care s-au adresat legiştilor sunt peste 45 de ani. Nici după 65 de ani scandalurile dintr-o familie nu se mai opresc, astfel că 5 persoane şi-au scos pe parcursul anului trecut un astfel de certificat.
Cele mai multe sunt din mediul urban - 145 şi doar 48 din mediul rural. Din punct de vedere al ocupaţiei 106 sunt angajaţi, 13 şomeri, 15 pensionari şi 59 nu au nicio ocupaţie.
Dintre cei care şi-au scos certificat constatator, 23 au spus că sunt bătuţi zilnic, 43 săptămânal şi 34 o dată pe lună.
Un număr de 59 de persoane au făcut şi plângere la poliţie, dar 4 dintre ei şi-au retras-o. Cu dosar penal s-au ales 33 de agresori şi 8 au mers mai departe în instanţă.

Centru închis în 2007


Din păcate, autorităţile nu pot face mai mult pentru victimele violenţei domestice. Un adăpost în adevăratul înţeles al cuvântului, unde femeile abuzate să se poată retrage pentru o perioadă, nu am avut niciodată. În schimb, în oraş a funcţionat timp de 9 ani un „Centru pentru femei“. El s-a închis în 2007. „Am suspendat activitatea pentru că nu mai aveam fonduri. Primăria şi Consiliul Judeţean nu ne-au ajutat“, a spus dr. Loti Popescu, fostul coordonator al centrului.
Aici, femeile abuzate primeau consiliere şi unele îşi găseau un loc de muncă. „La noi veneau anual să ceară ajutorul cam 300 de femei“, a adăugat Loti Popescu.
Radu Mazăre, primarul Constanţei, nu a găsit niciodată fonduri pentru a înfiinţa un astfel de centru. A preferat să deschidă cluburi pentru pensionari în toate cartierele oraşului, însă de soarta femeilor bătute de soţi sau concubini nu s-a preocupat niciodată. Întrebat de ce Constanţa nu are un astfel de centru, edilul şef a răspuns în stilu-i caracteristic: „O să fac un centru pentru femei abuzate şi alături unul pentru bărbaţi chinuiţi!“

Centru maternal la Mangalia


Centrul din Mangalia

Femeile abuzate cu copii au avut sprijin din partea Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Copilului Constanţa. În Mangalia există un Centru maternal. „Anul trecut în centru am găzduit 10 persoane. În acest fel vrem să prevenim abandonul“, spune Roxana Onea, purtătorul de cuvânt al instituţiei.
Spune că femeile vin cu micuţii în braţe şi întrebă: „Eu ce fac ?“ Îşi aduce aminte de cazul unei femei de 20 de ani care a cerut ajutorul Protecţiei Copilului. Avea în braţe un copil de un an şi patru luni. Femeia plângea i spunea că nu se mai poate întoarce acasă, întrucât soţul o bate şi o obligă la relaţii sexuale. După ce femeia a fost dusă la Centrul maternal, s-au trezit co soţul, care a făcut un scandal monstru. „Urla şi cerea să-i spunem unde a fost dusă soţia sa. Normal că nu i-am spus, iar al s-a urcat pe un stâlp şi a făcut scandal toată noaptea“, îşi aminteşte Roxana Onea. Scandalagiul a fost atunci sancţionat de Poliţie pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice.

Le este greu să iasă din rolul de victimă

Centru Mangalia

Psihologul Leni Burlacu a tratat de-a lungul anilor mai multe femei abuzate. Acestea au o condiţie peste medie. Îşi dau seama de abuzurile la care sunt supuse şi îşi permit să plătească şedinţele la psiholog. „Pentru multe femei însă, este modul lor de a trăi. Consideră agresivitatea ca o formă de iubire. Cred că asta este iubirea şi le este foarte greu să iasă din rolul de victimă“, spune psihologul.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite