Constanța: S-a deschis Atelierul Itinerant Romano Butiq

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atelierul susține meșteșugurile tradiționale ale etniei rome
Atelierul susține meșteșugurile tradiționale ale etniei rome

Azi, la Hotel Palace, a fost inaugurat Atelierul Itinerant Romano Butiq; acesta va rămâne în parcarea de la Poarta 1 din Constanța până pe 8 iulie, când se va muta în alte locații de pe litoral: Năvodari, Neptun, Mangalia și Vama Veche.

Ce au în comun balkan rock-ul cu răchitarii, cursurile de antreprenoriat cu ibricul sau fierul forjat cu teatrul? Puteți găsi răspunsuri la aceste întrebări și la multe altele vizitând Atelierul Itinerant Romano Butiq, în parcarea de la Poarta 1 din Constanța, dar nu mai târziu de 8 iulie, când corturile acestuia vor fi strânse, iar atelierul va migra spre alte localități de pe litoral (Năvodari, Neptun, Mangalia și Vama Veche), cu sprijinul primăriilor partenere.
Proiectul cuprinde o expoziția de obiecte meșteșugărești (sau, dacă preferați, meșteșucare!), o expoziție de fotografie cu tema anti-discriminare, mai multe concerte și alte manifestări cu accent pe cultura romani. Cei interesați pot participa la atelierele experimentale ale meșteșugarilor romi, unde pot împleti un coș de nuiele sau da formă unui inel de argint. Ziua deschiderii se va încheia cu un spectacol de muzică și dansuri tradiționale romani, de la ora 20.00, cu Ansamblul Rapsodia Romani din Constanța.

Un proiect anti-discriminare

Atelierul Itinerant Romano Butiq face parte din proiectul Romano Cher – Casa Romilor, fiind principalul spațiu de interacțiune a publicului larg cu mesteșugarii romi și cultura romani, în fiecare regiune de implementare. Proiectul are ca obiectiv revalorizarea meșteșugului tradițional romani, atât prin promovarea către publicul larg, cât și prin înființarea a 30 de entități de economie socială ce vor crea noi locuri de muncă pentru aceștia.

Atelier Itinerant Romano Butiq

Directorul general al firmei organizatoare KCMC, Khalid Inayeh (foto), ne-a declarat: „Tot ce vrem să arătăm este o față a romilor pe care în general oamenii nu o văd și nu o cunosc. Necunoașterea naște discriminare, noi o combatem prin cunoaștere. Dar mentalitățile colective nu se schimbă doar prin vorbe, ci prin prezentarea a ceea ce fac ei în mod tradițional“, a completat el. Întrebat ce abordare a ales pentru implementarea acestui proiect, directorul KCMC a afirmat următoarele: „În România, romii sunt percepuți ca și consumatori de resurse, adesea în calitate de asistați sociali: dacă am ști cum să-i folosim, ei s-ar preschimba în producători de resurse. O astfel de transformare încercăm noi să provocăm“, apus el punctul pe i.

image

Artizan rom, arătând produsele meșteșugului său (Foto: Mihai Ciobanu).

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite