Constanţa: Cât de ieftine sunt, de fapt, „Locuinţele ieftine“?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul real al apartamentelor şi garsonierelor construite de Primărie nu este cunoscut; constructorii aşteaptă o renegociere a preţului pentru metrul pătrat. Proiectul „Locuinţe ieftine pentru tineri“, demarat de Primăria Constanţa, a fost întârziat deja cu un an.

Ideea unei locuinţe la un preţ mai mic decât cel de pe piaţa imobiliară a dat speranţe multor tineri dornici să aibă o casă. Speranţele au fost şi mai mari când în zona Baba Novac au fost făcute săpăturile şi primele blocuri au început să se înalţe. Cei care au reuşit să obţină primele locuri au crezut că, în sfârşit, norocul a dat peste ei, încurajaţi şi de plicurile primite de la Primărie. „Eu, Radu Ştefan Mazăre, în calitate de Primar şi iniţiator al acestui program, garantez realizarea integrală a lui, conform planificării, atât timp cât voi fi în funcţie“, le scria edilul constănţenilor.

Prima tragere la sorţi a avut loc la 17 mai 2008. Câştigătorii nu mai ştiu însă când le va veni rândul la repartiţie. „Nu mai cred şi nu mai înţeleg care este ordinea“, spune Ionuţ, unul dintre tinerii aflaţi în primii 5.000 de solicitanţi. În scrisoarea pe care a primit-o scrie că anul acesta etapa programului de construire prevede că vor primi locuinţele cei cu numerele de ordine între 1 şi 1044. Anul însă se apropie de sfârşit, iar din anunţul constructorilor şi cel al autorităţilor locale, primele blocuri vor fi gata abia în martie 2010.

Criza şi băncile

Incertitudine este şi atunci când vine vorba de preţul real al locuinţelor. „Am auzit că un apartament a ajuns la peste 30.000 de euro“, spune Maria. Solicitanţii locuinţelor se plâng că au bătut de mai multe ori drumul la gheretele din zona Baba Novac, de unde ştiau că pot obţine mai multe informaţii, dar de cele mai multe ori le-au găsit închise. Apoi au fost trimişi pentru lămuriri la sediul Primăriei de pe Ecaterina Varga, dar aici funcţionarii i-au rezolvat şi mai repede: i-au trimis să citească datele date pe pagina de Internet a Primăriei Constanţa. La cei 22 de ani ai săi, constănţeanca îşi doreşte o locuinţă proprie, dar situaţia s-a schimbat de la depunerea dosarului.

În aşteptare...

Atât reprezentanţii băncilor, cât şi firmele de construcţie care ridică blocurile în cartierul Baba Novac aşteaptă să afle, de-asemenea, care va fi preţul noilor locuinţe care iniţial a fost anunţat la 519 euro pentru metrul pătrat. „Se va recalcula şi va fi mai mic“, a fost prima declaraţie a reprezentantului ABC Val, Cristian Stamate. El a precizat că se aşteaptă o nouă întâlnire cu autorităţile locale pentru a se discuta pe această temă. Pentru cele două blocuri, firma şi-a găsit clienţi pentru 15% dintre locuinţe.

Testul creditării

Instituţiile bancare aşteaptă şi ele un semnal, iar până atunci programul „Prima casă“ lansat de Guvern câştigă teren, la BCR sucursala Constanţa fiind aprobate sau în curs de derulare aproximativ 200 de cereri. „Am avut solicitări pentru simularea de credite pentru locuinţele ieftine. Până acum au fost discuţii pentru finalizarea documentaţiei care se va realiza pe la sfârşitul anului“, a declarat directorul BCR Constanţa, Victor Manole.

Şi reprezentanţii CEC Bank aşteaptă. „Noi am făcut o evaluare a programului de locuinţe ieftine. S-au purtat discuţii şi vrem să venim cu soluţii. Din cei 20.000 de solicitanţi, o mie vor fi eligibili“, a spus şi fostul şef de marketing al CEC Bank, în prezent consultant financiar.
Singura şansă pentru tineri rămâne însă obţinerea unui credit imobiliar, dar trebuie să pună în balanţă costul unei locuinţe noi cu cel al uneia vechi.

„Preţul pe metrul pătrat construit se va recalcula şi sperăm să fie mai mic“. Cristian Stamate, reprezentant firmă

Aflaţi mai multe despre preţurile locuinţelor ieftine din Adevărul de Seară!

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite