Constanţa: Ziua în care femeile petrec, iar bărbaţii slugăresc!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile petrec la Căminul cultural
Femeile petrec la Căminul cultural

În localitatea tulceană Izvoarele, astăzi, comunitatea grecească serbează Ziua Babelor. Bărbaţii se ocupă de treburile gospodăreşti, iar femeile se gătesc şi pleacă la distracţii.

De sute de ani, grecii care locuiesc în localitatea din Delta Dunării păstrează cu sfinţenie ritualul care durează trei zile. Sărbătoarea începe miercurea când este Scăldatul mirelui. Toţi mirii de anul trecut au fost udaţi de sătenii care au fost apoi invitaţi la masă.

Moaşa, centrul atenţiei

A doua zi vine rândul fetelor măritate când sunt chemate la Îmbrăcatul mireselor. Ele sunt udate de naşe cu apă călduţă. Iar astăzi este Ziua Babelor, când sunt onorate cele mai bătrâne femei din sat. În această zi, bărbaţii fac pe femeile în casă. „Noi facem pe femeile în casă, ele nu pun mâna pe nimic, se gătesc de dimineaţă, apoi pleacă şi petrec între ele, doar femei, noi nu avem voie să intrăm, mergem când termină petrecerea şi le luăm acasă“, povesteşte primarul comunei Izvoarele, Niculache Peiciu. „Toate aceste obiceiuri arhaice precreştine în continuitatea celor creştine sunt păstrate şi în ziua de astăzi şi trimit spre ritualurile de fertilitate şi bogăţie de altădată“, spune profesorul universitar Chirică Lefter, născut în comuna Izvoarele.

Moaşele stau în jilţuri în timp ce prin faţa lor trec zeci de familii, cele ale căror copii au fost moşiţi de ele, iar familiile care au un copil mai mic de un an aduc diverse plocoane, cum ar fi colaci, o găină friptă şi o sticlă cu vin, drept mulţumire.Toate ofrandele sunt lăsate lânga scaunul moaşei, care nu vorbeşte pe perioada desfăşurării ritualului. În plus, oamenii îi spală moaşei mâinile cu apă caldă, la fel cum a făcut ea cu copiii acestora.

Scurt istoric

Puţinele documente menţionează înfiinţarea localităţii Izvoarele în jurul anului 1828, prin stabilirea unor familii de greci originari din Alexandropoli. În urma războiului ruso-turc din 1828-1829, familiile de greci au părăsit Basarabia cu gândul de a se întoarce în locurile natale. Trecând prin Dobrogea, ei s-au stabilit aici şi au întemeiat actuala localitate.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite