Constanţa / Galerie foto: Voiaj de criză pentru Bricul Mircea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această dimineaţă, Nava şcoală a Academiei Navalei „Mircea cel Bătrân“ Constanţa a plecat într-un nou voiaj de practică, în Marea Mediterană. Deşi traseu iniţial al practicii din acest an atingea porturi din Marea Roşie, Oceanul Indian, până la Shanghai, practica studenţilor a fost restrânsă din cauza fondurilor limitate ale Ministerului Apărării Naţionale.

Orice plecare a bricului este motiv de sărbătoare. Navele din Dana Militară a Portului Constanţa au ridicat marele pavoaz, iar pe cheu, fanfara militară a dat onorul. Fregatele Maria şi Regele Ferdinand au fost deschise publicului, astfel încât rudele şi prietenii viitorilor marinari au putut asista la întreaga ceremonie de la cheul celor două nave.

GALERIE FOTO: Bricul Mircea a plecat astăzi într-un nou voiaj de practică

Pe puntea bricului, îmbrăcaţi în costume de un alb imaculat, cu mari emoţii dar şi sub atenta supraveghere a profesorilor, 39 de studenţi de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ şi alţi 39 de elevi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari „Amiral Ion Murgescu“ erau gata de marş.

Fetele au devenit o prezenţă obişnuită la bordul navei, în acest voiaj 4 eleve şi 18 studente fiind membre ale echipajului.

Trei escale

Până pe 24 iunie, nava şcoală va parcurge aproximativ 2.200 mile marine în Marea Neagră şi Marea Mediterană, pe parcursul cărora studenţii şi elevii vor căpăta noi deprinderi marinăreşti şi profesionale. Itinerariul de marş cuprinde escale în trei porturi - Istanbul, Brindisi şi Izmir. De asemenea, nava va participa la prima ediţie a Festivalului Maritim Internaţional Brindisi  în Italia.

image

Conform tradiţiei din ultimii ani, pe timpul marşului, doi cadeţi din Turcia se vor îmbarca la bordul navei pentru a se instrui în comun cu studenții și elevii români.

La bordul navei, ziua începe la 5.30

„Voiajul de practică la bordul navei nu este uşor, însă formează calităţile viitorilor marinari“, a declarat şeful practiii, Vasile Dobref. „Ei vor fi obişnuiţi cu munca într-un spaţiu închis, lucrul în echipă, cu disciplina. De asemenea, cel mai important, vor învăţa ce înseamnă navigaţia cu vele, dar şi cu motoare. O zi normală la bord într-un marş de practică începe la 5.50 şi se termină în jur de 23.00“, a continuat acesta.

Student în anul al II-lea la Academia Navală, Mihai Buzatu a declarat că nu are emoţii înaintea primului său voiaj. „E o mare curiozitate, chiar dacă studenţii mai mari ne-au speriat că va fi greu. Am exersat pe simulatoarele academiei şi dacă ştim teoria nu avem cum să ne speriem“, a spus acesta. Venit în Constanţa din Oneşti pentru a îmbrăţişa o carieră militară, Mihai a mai declarat că îşi doreşte o perfecţionare în domeniu, uniforma oferindu-i o anume poziţie socială, dar şi stabilitate.

Elevul fruntaş Viorica Patriche, de la Şcoala de Maiştri, a declarat, la rândul său, că voiajul reprezintă o provocare. „Nu am fost privilegiată pentru că sunt fată, am muncit şi învăţat cot la cot cu băieţii. Prin acest voiaj îmi voi testa cunoştiinţele“, a spus aceasta. 

Primesc botezul marinăresc

Studenţii şi elevii aflaţi la bord vor avea parte şi de botezul marinăresc, tradiţionalul ceremonial aşteptat cu entuziasm de echipaj. Elixirul marinarilor (cocktail pregătit de şeful de echipaj), furtunuri de apă, ritualul bărbieritul cu ajutorul unui cuţit de lemn sunt doar câteva dintre surprizele care îi aşteaptă.

În 2009, bricul a traversat Atlanticul

Nava şcoală „Mircea“ a fost construită în perioada 1938 – 1939 la Şantierul Blohm und Voss din Hamburg, Germania.

image

Dupa ultima reparaţie capitală, finalizată în anul 2002 la Şantierul Naval din Brăila, „Mircea“ a efectuat în fiecare an marşuri de instrucţie. 

Anul trecut, nava a executat cea de a treia traversadă a Oceanului Atlantic, participând la regata Tall Ships Atlantic Challenge 2009, în Statele Unite ale Americii. Escalele acestui marş au fost - Catania, Cadiz, Tenerife, Hamilton, Charleston, Boston, Ponta Delgada şi Melilla.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite