Constanța: Virgil Stan s-a lansat ca scriitor la 66 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În numai un an a reuşit să publice două romane de dragoste, iar al treilea este „pe drum“. Sunt inspirate din propriile sale aventuri din tinereţe.

Virgil Stan a lucrat ani buni ca tehnolog în sectorul de reparaţii nave, dar şi în cel de construcţii noi. La Şantierul Naval Constanţa a lucrat din mai 1968, evoluţia şantierului producându-se chiar sub ochii săi. A lucrat, până în martie 1986, ca tehnolog pentru secţia de tubulatură construcţii noi.

Prima iubire

Pe lângă preocuparea permanentă în sectorul naval, Virgil Stan nu şi-a uitat însă prima iubire: scrisul. Încă din liceu a cochetat cu literatura şi scriitura.

„Scriam eseuri, poezie, chiar şi în armată am fost premiat de publicaţia Flota Patriei pentru o poezie. Mai publicam prin Dobrogea Nouă reportaje de la ţară, iar ca lider sindical am redactat  singur publicaţia Navalistul“, îşi aminteşte scriitorul Virgil Stan.

Imbold online

Scriitorul spune că a debutat ca prozator anul acesta, cu prima carte: „Iubirile unui pescar - povestiri pescăreşti şi de viaţă“. Faptul că este la pensie i-a permis, să acorde o mai mare atenţie vechii sale pasiuni, dar şi îndemnurile cunoscuţilor.

„Am intrat pe un site de socializare şi corespondam cu mai multe persoane. O profesoară de engleză-franceză din Satu Mare mi-a sugerat să scriu ceva că aş avea talent nativ la scris. Cum am o barcă şi merg des la pescuit de guvizi cu fratele meu, aveam destule experienţe plăcute şi neplăcute petrecute pe mare, pe care să le povestesc“, spune Virgil Stan.

Două cărţi într-un an

S-a aşezat în faţa monitorului, iar amintirile au început să se aşterne. Aşa au apărut primele povestiri despre pescuit, care au fost publicate pe un site ce promova cultura românească în Arizona şi Belgia, iar apoi au apărut şi tipărite. Virgil Stan îşi aminteşte cât de emoţionat a fost în perioada în care a aşteptat să apară prima carte de sub tipar.

Emoţii de altă dată

Emoţia l-a inspirat însă pentru cartea următoare. „În timp ce se redacta cartea, mă plictiseam aşteptând capitolele corectate să le dau «verde» şi am scris un roman de dragoste în aproape o lună. Acţiunea este fictivă, dar localizată prin anul 1967, într-un CAP din Dobrogea - chiar în localitatea sa natală, Pecineaga. Romanul se numeşte «Cât de mult te iubesc»“, mai spune scriitorul.

Este însă dezamăgit de faptul că în ziua de astăzi, plăcerea de a savura un roman, pe o bancă în parc, a fost înlocuită cu lectura online sau pe CD.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite