Constanţa: Graurii au murit de beţi! UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de grauri au fost găsiţi morţi într-un cartier din Constanţa. Specialiştii spun că păsările au murit din cauza frigului sau a lipsei hranei. Suspect este însă faptul că toate păsările au murit în acelaşi timp şi au fost găsite laolaltă.

Astăzi au fost făcute publice rezultatele analizelor de laborator efectuate de către reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa. S-a stabilit faptul că graurii au murit în urma intoxicaţiei etilice, stomacul muscular fiind plin cu borhot de struguri.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare au crezut iniţial că păsările au fost otrăvite, iar după necropsie au stabilit că erau deshidratate.

UPDATE Zeci de grauri, găsiţi morţi într-un cartier din Constanţa. Păsările au murit de frig

Reamintim că sâmbătă dimineaţa, oamenii care locuiesc în zona Far au numărat 32 de grauri decedaţi. Păsările moarte zăceau în zăpadă şi pe crengile copacilor din zonă. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Constanţa au crezut că păsările au fost otrăvite, că au mâncat, cel mai probabil, boabe tratate, pe care le-au găsit lângă calea ferată care trece prin zonă şi ajunge în Portul Constanţa.

Suspiciunea medicilor veterinari a fost întărită şi de localnicii de la blocul de pe Bulevardul 1 Mai, unde au fost găsite păsările. Lor li s-a părut suspectă o pungă pe care au găsit-o în grădiniţa din spatele blocului din zona Far, lângă cadavrele graurilor.

În cursul zilei de ieri, alţi patru grauri morţi puteau fi zăriţi în zona Far, lângă ghena de gunoi. „Cred că au fost otrăviţi. Altfel nu se explică de ce au murit toţi odată“, spune Nicolae Vasile (66 de ani), care locuieşte în zonă.

Au murit deshidratate

Păsările au murit deshidratate, aceasta a fost concluzia la care au ajuns reprezentanţii DSV după ce au efectuat necropsia graurilor sîmbătă dimineaţa. „Toate păsările erau deshidratate, după zilele geroase din timpul săptămânii. La necropsie nu am găsit nimic în conţinutul stomacal sau al guşei. Graurii nu aveau niciun simptom“, a precizat Romeo Lazăr, director DSV Constanţa.

Analize amănunţite urmează să fie făcute la începutul acestei săptămâni. „Le vom face examentul toxicologic şi virusologic, pentru a elimina orice suspiciune.  Oricum, cred că nu există nicio legătură între graurii decedaţi din Constanţa şi febra aftoasă“, a mai spus Lazăr.

„Mi se pare suspect că au murit toţi odată“

Opinia reprezentanţilor DSV este întărită şi de Eugen Petrescu, preşedinte Societăţii Ornitologice din Tulcea. Acesta consideră că păsările au murit pentru că nu şi-au putut procura hrana. „Graurii rezistă la frig, chiar dacă afară sunt şi minus 10 grade Celsius, câteva zile la rând. Mor doar dacă nu au ce mânca sau dacă este polei şi le cade printre pene. Pasărea, când este udă, îngheaţă brusc. Mi se pare totuşi suspect că au murit toţi odată şi au fost găsiţi laolaltă“, a spus Eugen Petrescu.

Ornitologul nu exclude varianta ca păsările să fi fost otrăvite. „Graurii sunt păsări care, în general, au tendinţa de migraţie. Cele din zona Dobrogei stau totuşi pentru că este mai cald şi îşi găsesc de mâncare. Este posibil, aşa cum au spus vecinii, să fi consumat boabe tratate“, a mai spus Petrescu.

Baie printre peşti morţi

Fenomenele meteorologice extreme au produs mortalităţi piscicole în vara anului trecut. Turiştii care au fost la mare la sfârşitul lunii iulie au fost nevoiţi să facă baie printre peşti morţi aduşi de curenţi la mal şi să se bronzeze printre peşti intraţi  în descompunere. Specialiştii au spus că salinitatea scăzută a apei şi temperaturile foarte mari înregistrate au fost principalele  motive care au dus la moartea vieţuitoarelor marine. Bancuri întregi de guvizi, calcani şi meduze nu au mai avut puterea să înoate spre ape mai sărate şi au murit aproape de mal. Cele mai afectate plaje au fost Mamaia şi Năvodari. Anul trecut, temperatura apei Mării Negre a atins o valoare record, de 30 de grade Celsius, iar Dunărea a deversat o cantitate mare de apă dulce.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite