Constanţa: Vestul Sălbatic din adâncul Mării Negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ruinele şi epavele sunt lăsate de statul român pe fundul mării la dispoziţia căutătorilor de comori. Nicio lege din România nu protejează rezervaţiile arheologice submarine şi nici epavele atâta timp cât acestea nu sunt încă identificate în totalitate de cercetători.

Din februarie până toamna târziu, grupuri de scufundători îşi pun costumele de neopren şi coboară în adâncurile Mării Negre în căutare de suveniruri rare. Un loc preferat de explorare este în faţa Cazinoului din Constan-ţa, unde se află danele scufundate ale vechiului Port Tomis, zonă neexploatată încă. Alţii, care dispun şi de bărci pneumatice cu motor, se aventurează departe în larg, acolo unde vestigiile nu sunt încă tulburate.

Firmele de scufundări de pe litoral au oferte speciale de vizitat ruine sau epave în Marea Neagră. Doar 30 de euro costă o aventură submarină în care poţi descoperi şi lua amintiri de pe fundul apei. Instructorii acvatici aleg locul în care se face expediţia.

Firmele se mândresc cu descoperirea unor epave

Una dintre cele mai importante firme de scufundări din ţară, Aquarius Dive Center din Constanţa, are în palamares depistarea pe fundul Mării Negre a mai multor epave. „Spre exemplu, echipele noastre de scafandri, dotate cu aparatură de ultimă generaţie, au localizat o epavă scufundată în anul 1943, o navă germană de tip Raumboot. În anul 2008, echipa a descoperit un submarin clasa Scuka, avariat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care nu mai fusese niciodată căutat şi localizat de alţi scufundători profesionişti sau amatori“, a declarat Doina Geană, marketing - sales manager la Aquarius.

Firma deţine pe internet un site cu toate informaţiile legate de epave sau alte ruine submarine, ce este actualizat periodic cu fotografii de pe fundul Mării Negre. Doina Geană afirmă că firma nu are proiecte comune cu instituţii muzeale sau istorici. „Nu sunt proiecte comune, nici ei nu au venit să ne solicite ajutorul. O singură dată noi le-am cerut sprijinul şi ni s-a trântit uşa în nas“, spune reprezentanta Aquarius Dive Center. 

„Accesul ar trebui interzis pentru public“

În patrimoniul naţional nu intră decât siturile submerse ale cetăţilor Tomis şi Callatis ca fiind prelungiri sub apă a obiectivelor de pe uscat. „La ora actuală, cu sprijinul italienilor de la Centrul de Formare Profesională din Palermo, se va evalua situaţia epavelor“, precizează dr. Constantin Chera, cercetător la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară de astăzi!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite