Constanţa: Valuri de aproape doi metri au inundat plaja FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele zile, valurile au acoperit aproape jumătate din suprafaţa litoralului. Acest fapt conduce la agravarea fenomenului de eroziune, însă spectacolul pe care-l oferă este impresionant.

Valurile acoperă încet, dar sigur, aproape jumătate din suprafaţa litoralului. Este un fenomen normal, atunci când este furtună pe mare, iar vântul bate cu putere dinspre larg spre mal. Aşa se întâmplă şi acum: valuri de câţiva metri se reped spre nisip şi îl acoperă.

Valurile au pătruns aproape 40 de metri spre uscat

Specialiştii spun că pe mare este furtună de gradul 5, pe o scară de la 1 la 12, iar în aceste zile a atins punctul culminant. Nivelul mării a crescut şi cu 40 de centimetri. Valurile înaintează spre uscat chiar şi cu 30 de metri. În staţiunea Mamaia, nisipul este măturat de vânt şi spulberat spre Lacul Siutghiol. Nici păsările nu se ridică prea mult de la sol, pescăruşii preferând să îşi caute hrana la mal.

Marea a crescut cu aproape 40 de centimetri

Atenţionarea specialiştilor

Fără o intervenţie fermă din partea autorităţilor pentru a stopa eroziunea de pe litoral, în câţiva ani nu vom mai avea unde face plajă. „Fenomenul de inundare a plajelor este normal pentru această perioadă, dar există posibilitatea ca marea să nu se mai retragă niciodată, cele mai vulnerabile zone fiind cele cu pante mici şi cele de interferenţă a valurilor, cum sunt Eforie Nord şi Eforie Sud“, atrage atenţia Simion Nicolaev, directorul Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Marină Grigore Antipa din Constanţa.

Valurile au ajuns la aproape doi metri înălţime

Imediat după sezonul rece marea se va retrage, susţine şi cercetătorul marin Ilie Dănuţ Diaconeasa. „Nivelul mării este oscilant, dar acolo unde plaja are până în 50-70 de metri, marea inundă toată porţiunea. Sedimentele migrează spre nisip în sezonul cald, însă refacerea nu este la acelaşi nivel cu erodarea“, explică specialistul de la Grigore Antipa.

Foişoarele salvamarilor, în apă

Manevre suspendate

Toate manevrele navelor au fost suspendate pe bara Sulina din cauza vântului care suflă în rafale. Comandanţii navelor aflate în porturile maritime au fost avertizaţi să fie pregătiţi pentru a evita incidentele neplăcute.

image
image
image
image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite