Constanţa: Un profesor i-a cerut unei eleve bani şi favoruri sexuale pentru a o scăpa de corigenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul de istorie Ion Dumitru, de 54 de ani, de la Grupul Şcolar Dimitrie Cantemir din Babadag, i-a cerut elevei Roxana Costache 500 de euro şi favoruri sexuale pentru a o trece clasa.

Profesorul de istorie Ion Dumitru, de 54 de ani, de la Grupul Şcolar Dimitrie Cantemir din Babadag a ajuns miercuri în arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Tulcea după ce a fost prins în flagrant primind mită de la o elevă în schimbul unei note de trecere la materia pe care o preda.

Colegii spun că Ion Dumitru este dascăl la Grupul Şcolar din Babadag de aproape 20 de ani. „Pentru noi a fost un şoc. Domnul profesor este la noi de aproape 20 de ani şi nu pot spune că a întârziat măcar o dată şi făcea naveta de la Baia cu microbuzul. A fost preşedintele Comisiei pentru Evaluare şi Asigurarea Calităţii Învăţământului, iar dacă un elev lua nota 5 la Dumitru, sigur lua 5 şi la Bacalaureat“, a declarat Cristina Taglici, directorul adjunct al grupului şcolar. Despre elevă, vorbele conducerii unităţii de învăţământ nu sunt prea înălţătoare. „Are foarte multe absenţe. Este o elevă de nota 5 sau 6 la purtare. Numai la istorie are 30 sau 40 de absenţe. Situaţia este aceeaşi şi la celelalte materii“, a mai spus profesorul Cristina Teglici. La spusele sale a subscris şi şeful catedrei de Aria Tehnologii Valentin Pârjol. „Până acum nu au existat reclamaţii în ceea ce-l priveşte pe domnul profesor. Ceea ce s-a întâmplat a constituit un şoc pentru noi. Elevi corigenţi au fost mereu, dar el a găsit mereu o metodă prin a-i ajuta să treacă. Este un profesor bun“, a mai spus profesorul Valentin Pârjol.

Elevi cu ochi în lacrimi

În faţa instituţiei de învăţământ, comentariile sunt înverşunate. Elevii, cu ochii în lacrimi discută aprins. Nu plâng după profesor pentru că le pare rău ce i s-a întâmplat, ci pentru că arestul preventiv îl împiedică pe acesta să le încheie situaţia la istorie şi să intre în bacalaureat. „Nouă nu ne-a trecut notele în catalog. Le are trecute pe un caieţel. Toţi avem note de trecere. Dacă nu ne încheie situaţia, pierdem bacalaureatul“, spune plângând Daniela, o tânără de 20 de ani, elevă a profesorului Dumitru. Situaţia este împărtăşită şi de ceilalţi colegi ai ei, printre care şi cea care l-a denunţat, Roxana Costache. Tânăra stătea retrasă. Nu s-a amestecat în grupul de colegi. Şi-a aprins o ţigară şi a vorbit la telefon. A refuzat să facă vreo declaraţie pe motiv că procurorul de caz i-a interzis acest lucru. „Nu ştiu cum s-a întâmplat“, spunea ea.

Nimănui nu îi pasă de drama cadrului didactic tocmai pentru că nu dădea note mai mari decât minimum pentru ca elevul să poată promova. „Eu am vrut să îl bat zilele trecute“, a mai strigat unul dintre colegii Roxanei. „Am mai auzit că şi prin 2004 a mai fost o reclamaţie de genul ăsta, dar nu s-a făcut nimic“, a mai adăugat o altă tânără, reticentă în a-şi da numele. Profesorul este din comuna Baia şi este cunoscut în rândul elevilor după numele de „Bărbuţă“. Foşti elevi de-ai lui povestesc că şpaga este pentru dascăl o practică veche.

„Om cu frica lui Dumnezeu“

Vecinilor profesorului Dumitru le vine greu să creadă că ar putea face aşa ceva. „Stă în acest apartament cu două camere şi nici maşină nu are. Face naveta cu microbuzul de când îl ştiu. Dar e un om cu frica lui Dumnezeu, integru şi consider că nu merita aşa ceva. E un om deosebit, care nu face de râs societatea“, spune Constantin Păunescu, de 60 de ani, din Baia, vecin al profesorului de aproape 20 de ani.

La fel vorbeşte despre profesorul Ion Dumitru şi primarul comunei Baia, Nicolae Ianuş. „E consilier PNL la cel de-al doilea mandat şi îl cunosc de 30 de ani. Ştiu că este din localitatea Războieni şi a cunoscut-o pe soţia sa, Florentina, aici în Baia. Eu îl cunosc demult şi îl ştiu ca om integru, care îşi cunoaşte meseria. Ce-i drept, cam exigent“, a spus Ianuş.

Cealaltă parte a baricadei

Din spusele anchetatorilor era vorba despre o chestiune de timp până ca totul să iasă la iveală. „În urma tentativei de mituire a unui poliţist din Babadag de către un cetăţean de etnie romă, oamenii au mai prins curaj şi au început să mai dea în vileag câte ceva. Acum a avut fata asta curaj să îl denunţe pe profesor“, a declarat procurorul de caz, Gheorghe Popovici, şeful Secţiei Urmăriri Penale din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea. Operaţiunea de flagrant s-a organizat marţi, profesorul Ion Dumitru fiind surpins cu suma de 500 de euro pe care i-a cerut elevei Roxana Cristina Costache, de 19 ani, din localitate pentru a îi da o notă de trecere la istorie. Pe lângă bani, profesorul a mai pretins şi anumite favoruri sexuale din partea Roxanei, ceea ce a determinat-o să apeleze la ajutorul oamenilor legii.

Profesorul a fost surprins având asupra sa suma de 500 euro primită cu titlu de mită din partea elevei. În schimbul banilor, el urma să o scape de corigenţa la istorie. Investigaţiile au mai scos la iveală că în ultimele luni, profesorul i-a cerut fetei bani, diverse bunuri, dar şi promisiunea ca va întreţine relaţii sexuale cu el.

Instanţa de judecată a emis mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele inculpatului.


Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite