Constanța: Un fotograf strânge bani pentru copiii războiului din Afghanistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fotograful Florin Ghioca vrea să ajute familiile sărace din Afanistan donând banii obţinuţi din vânzarea fotografiilor sale. Expoziţia „Copiii războiului Afghanistan“ aparţinând lui Florin Ghioca poate fi admirată până la data de 31 iunie la Librăria Cărtureşti din City Park Mall.

Jurnalistul bucureştean în vârstă de numai 31 de ani a petrecut în sudul Afganistanului cam două luni şi jumătate, timp în care a putut citi pe feţele localnicilor multă nelinişte, nesiguranţă şi mai ales multă durere.

Vernisajul prezintă portrete ale copiilor din Afganistan care au fost realizate pe parcursul celor patru deplasări pe care Florin Ghioca le-a făcut acolo.

Pelegrinajul său a început în urmă cu aproximativ trei ani, la invitaţia International Security Assistance Force şi NATO, când a participat la două călătorii în Afganistan, unde a realizat mai multe materiale, publicate în presa naţională. După aceea, a decis că poate face mai mult de-atât pentru bieţii oameni.

El spune că ar trebui să fim conştienţi că undeva departe de noi există o lume în care gloanţele, sărăcia şi mizeria distrug zâmbetul unui copil sau căminul cuiva. „Am văzut acolo o lume în care toţi sunt foarte săraci şi bolnavi. Dacă v-aţi imaginat vreodată că o ducem rău, nu este adevărat!“, a relatat fotograful.

image

El spune că este prima dată când jurnaliştii corespondenţi de război se întorc în zonele de unde transmit cu ajutoare pentru victimele războiului.

Fotografia lui preferată este acea care ilustrează o fetiţă care munceşte în Qalat, plină pe mâini de hena şi cu un copil în braţe, imitând obiectivului aparatului de fotografiat.

Debut la 13 ani

Florin Ghioca şi-a făcut debutul în arta fotografică la vârsta de 13 ani, el fiind declarat cel mai tânăr jurnalist din România, motiv pentru care figurează chiar în Cartea Naţională a Recordurilor. Se autodescrie ca fiind jurnalistul monden care schimbă ţinutele casual cu vesta antiglonţ.  „Cred că sunt un hibrid ciudat între război şi monden“, spune el.

Artistul a declarat că pe parcursul deplasărilor sale în Afganistan a văzut moartea cu ochii de mai multe ori. „Am trecut prin ghearele morţii de cel puţin trei ori. Am văzut efectiv cum treceau gloanţele pe lângă mine“, povesteşte el. Cu toate acestea,  este decis ca-n toamna acestui an să se întoarcă acolo şi să le ducă acelor oameni mâncare, haine şi jucării. Şi pentru ca visul său să devină realitate şi-a scos la vânzare o mulţime de fotografii pe care speră să obţină cât mai mulţi bani.

Fotografiile pot fi achiziţionate contra sumei de 400 de lei (poze în format mare) sau 200 de lei (poze în format mic).

Citiți mai multe în !

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite