Un fost angajat al lui Omar Hayssam este acum translator pentru statul român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Memur Derviş, fostul angajat al lui Hayssam (medalion), este translatorul anchetatorilor
Memur Derviş, fostul angajat al lui Hayssam (medalion), este translatorul anchetatorilor

Memur Derviş a coordonat exporturile de cherestea prin Portul Constanţa făcute de Hayssam. Deşi fusese angajat ca mâna dreaptă a familiei Omar, Derviş a fost disponibilizat anul trecut printr-o hârtie prin care era informat că se fac restructurări. Acum este traducător de limba arabă pentru polițiști și procurori.

Memur Derviş este unul dintre nenumăraţii foşti angajaţi ai imperiului financiar al familiei Omar Hayssam. Iniţial a ajuns să lucreze pentru ei într-o fabrică de prelucrare a lemnului, iar apoi ca agent al unei firme din portofoliu, deşi este ultracalificat într-un domeniu care nu are nici o legătură cu asta.

Chiar şi după ce Omar a fugit din ţară şi a devenit cel mai căutat personaj din România, Derviş a rămas angajat al fratelui fugarului, Mahmud, până anul trecut când a fost dat afară.

Doctor în Drept arab caut job

Derviş a ajuns în solda familiei Omar după un lung şir de peripeţii, care ar merita scrise într-o carte. Tătar la origine, a fost trimis de familia sa să studieze la o facultate de religie islamică din Sarajevo, Bosnia, ca să devină hoge, când avea numai 16 ani. Războiul l-a suprins când nici nu ajunsese la jumătatea studiilor. A reuşit să ia legătura cu reprezentanţii unei comisii din partea unei universităţi arabe care căutau candidaţi. A terminat liceul în Arabia Saudită şi a rămas acolo nouă ani, timp în care a terminat facultatea, masteratul şi doctoratul în drept arab.

Om de încredere

S-a întors în Constanţa tobă de carte, însă singurul post pe care l-a putut obţine, în ciuda studiilor a fost unul de hoge „secund“ la o geamie din Techirghiol. Ca urmare a început să îşi caute de muncă. Prin cunoştinţe, Omar Hayssam şi fratele său Mahmud, cei care conduceau de fapt afacerile familiei, l-au contactat în anul 2004 şi i-au oferit un post în Moldaviţa, la Best Wood SRL, o fabrică de prelucrare a lemnului a celui care avea să devină cel mai căutat terorist din România. Deşi a fost angajat ca om de încredere, Derviş a tras la gater cherestegiu alături de muncitorii necalificaţi.

„Nu mi-a plăcut acolo. Prea multe intrigi“, îşi aminteşte Derviş. A cerut un nou post şi a ajuns înapoi în Constanţa, să coordoneze exporturile de cherestea, ca angajat al firmei Madlene Import Export. Nu îi place să povestească prea multe despre relaţia sa cu familia Omar. „Ce pot să spun? Erau oameni buni. Făceau donaţii la geamii“, a spus Derviş.

„Nu apăreau ei în acte“

La fel de sensibil este şi aspectul privind afacerile lui Omar în România. Firmele, mare parte dintre ele, au continuat să funcţioneze şi după fuga lui la bordul unei nave, prin portul Midia. „Nu apăreau ei în acte. Erau trecuţi alţii. Dar ordinele le primeam de la Mahmud Omar, el spunea ce trebuie făcut. Când era de luat vreo decizie cu el vorbeam la telefon“, ne spune fostul angajat.

Pentru cineva cu un post de răspundere Derviş era retribuit modest, sau cel puţin atât recunoaşte: 1.000 de lei (zece milioane de lei vechi). Poate ar mai fi rămas şi acum la firma constănţeană, cu sediul lângă Petromin dacă anul trecut nu s-ar fi trezit efectiv concediat.  „Am primit o hârtie prin care eram informat că postul meu din cadrul firmei a fost restructurat. M-am supărat. L-am sunat pe Mahmud. I-am spus: domnul Omar dacă am greşit cu ceva puteaţi să îmi spuneţi mie. Puteaţi să îmi spuneţi că mă daţi afară nu să îmi trimiteţi o hârtie“, îşi aminteşte supărat Derviş.

Citiţi mai multe despre munca lui Memur Derviş în 

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite