EXCLUSIV Ultimul vampir din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul-şef Dumitru Mihuţa arată de unde a pândit vampirul
Comisarul-şef Dumitru Mihuţa arată de unde a pândit vampirul

Pavel Vîlcu, un schizofrenic care spinteca morţii tineri să le bea sângele, a evadat din 1990 din ospiciul unde era internat pe viaţă. În toamna lui 1986, angajaţii morgii din Constanţa au anunţat Miliţia că găsesc cadavrele profanate. „Cineva umblă la morţi“, au spus ei.

Cel mai bizar caz rezolvat vreodată de poliţiştii constănţeni a fost înregistrat în anul 1986. Până şi miliţienii au fost oripilaţi atunci când au fost trimişi să facă pândă la morga din Constanţa din cauză că un necunoscut spinteca morţii, de preferinţă tineri, ca să le bea sângele.

Un caz de groază

În toamna anului 1986, comisarul-şef Dumitru Mihuţa, acum pensionar, nu avea decât 3 ani de experienţă în Miliţie şi fusese repartizat la Biroul Judiciar când au început să curgă reclamaţiile. „Leana era angajata morgii. Ea venea să îi ridice. Nu existau maşini speciale atunci, găseam noi o maşină să-l transportăm“, îşi aminteşte poliţistul pensionar. „Leana a venit şi ne-a spus într-o dimineaţă că cineva umblă la morţi.

Azi aşa, mâine aşa, până la urmă ne-am convins şi noi. Adusesem cadavrul unui tânăr electrocutat şi asistasem la necropsie. Când a venit familia să-l ridice era înţepat în inimă. Rana nu era acolo înainte, deci cineva i-o făcuse peste noapte!“, a explicat poliţistul. Trei zile mai târziu, şeful l-a trimis pe locotenentul Mihuţa la pândă, împreună cu un alt coleg, Nicolae Priotaşescu.

„A venit şi Leana cu noi împreună cu fiul ei. Am făcut două echipe şi ne-am ascuns după morminte. Până la miezul nopţii nu s-a întâmplat nimic. Era 1 şi 7 minute când l-am văzut venind“, îşi aminteşte Mihuţa. Încă de la început aveau un suspect, un tânăr tulcean care ajuta la săpatul mormintelor şi suferea de o afecţiune psihică. „Trebuia să îl prindem însă în flagrant şi fusesem avertizat că este extrem de agil. L-am lăsat să ajungă la uşa morgii şi să taie lacătul după aceea am sărit pe el din toate părţile“, spune poliţistul.

Mihuţa a nimerit faţă în faţă cu suspectul, iar chipul acestuia, figura schimonosită a unui om nebun, vizibil agitat i-a rămas intipărit în memorie: părul răvăşit, privirea crâncenă, gura strâmbă prin care se vedeau dinţii rânjiţi.

Îndemnat să devină vampir

Tânărul a fost identificat pe baza propriilor sale declaraţii drept Pavel Vîlcu, în vârstă de 33 ani,  din comuna Frecăţei, judeţul Tulcea. Miliţienii au găsit asupra lui o geantă care conţinea o mulţime de fotografii de la înmormântările unor femei tinere, panglicuţe de doliu, ciocolată şi ţigări, dar şi o sulă pe care o folosea ca să găurească pieptul cadavrelor.

Oripilaţi, anchetatorii au ascultat mărturia vampirului care le-a povestit că după ce înţepa inimile morţilor, îşi lipea gura de gaură şi încerca să sugă sângele. „Ne-a spus că a fost sfătuit de o ţigancă ghicitoare din zona Casei de Cultură să bea sânge ca să se facă bine. Suferea de schizofrenie grefată. După ce l-am arestat am aflat că a procedat la fel şi la Morga din Iaşi şi la Institutul Naţional de Medicină Legală din Bucureşti“, îşi aminteşte poliţistul.

Portretul robot al ultimului vampir din România

A fost internat peste noapte în Spitalul Municipal Constanţa, unde i s-au administrat sedative. A doua zi de la arestare era legumă. A petrecut o vreme în spital pentru că nu avea acte de identitate şi nu putea fi internat. După ce i s-a întocmit o adeverinţă de identitate, Vîlcu a fost internat, prin decizia instanţei, pe viaţă, în Spitalul de Neuropsihiatrie pentru bolnavi periculoşi din Poiana Mare, judeţul Dolj. Cazul său a fost închis, dosarul arhivat într-un subsol şi în cele din urmă distrus, iar toată lumea l-a uitat.

Evadarea din spital

La mai mult de 20 de ani de la această întâmplare, vampirul, aşa cum l-au numit anchetatorii, este în libertate. Modul în care şi-a obţinut libertatea este cel puţin la fel de bizar ca şi arestarea sa. Conform evidenţelor medicale, Vîlcu a fost internat în spital în data de 2 iulie 1987. „Doi ani mai târziu, în data de 27 iulie 1989, a fost transferat în secţia TBC a spitalului. A petrecut acolo un an. În data de 12 iulie 1990 a reuşit să fugă“, a declarat Ioana Grigorescu, directorul de îngrijiri medicale al spitalului.

Teoretic, fiind condamnat pe viaţă, bărbatul ar fi trebuit căutat de poliţişti pentru a fi repus într-o unitate medicală. Practic, la acest moment, el nu figurează nici pe lista dispăruţilor, nici pe cea a urmăriţilor general, conform datelor furnizate de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), şi nici nu este declarat mort. „Probabil fapta de evadare din spital s-a prescris“, a opinat purtătorul de cuvânt al IGPR, Olga Menaev.

Transformat în ţepar

„Nu este căutat şi nu am fost sesizaţi la acea dată că a evadat. Am verificat fişa medicală şi nu apare ca externat“, a precizat comisarul Adrian Căpraru, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj. Din cauza acestei erori Pavel Vîlcu fost pacient al spitalului de bolnavi psihici periculoşi al spitalului de psihiatrie din Poiana Mare a rămas în libertate. Culmea, a ajuns în cele din urmă în atenţia poliţiştilor, însă nu pentru că se sustrăgea condamnării pe viaţă, ci... pentru înşelăciune.

Conform datelor Poliţiei, în data de 2 mai 2000 vampirul a fost dat în urmărire generală pentru înşelăciune, de către poliţiştii tulceni. În noiembrie 2000, mandatul a fost revocat, semn că poliţiştii tulceni l-au găsit şi l-au audiat. În 2004, Vîlcu îşi schimbă domiciliul din Tulcea în Vrancea. Şi-a schimbat buletinul vechi cu o carte de identitate nou nouţă, emisă la data de 19 decembrie 2007. Se ascunde în satul Lacu lui Baban, comuna Gura Caliţei, judeţul Vrancea. Acestea sunt ultimele date oficiale cunoscute despre el. 

Cum am reconstituit chipul vampirului


Portretistul Nicoale Covaliu a întocmit portretul robot al vampirului

Chipul tânărului care încerca să sugă sângele cadavrelor a rămas întipărit în memoria tânărului locotenent ce a operat reţinerea. În absenţa unei fotografii care să-l înfăţişeze pe bărbatul lăsat în libertate dintr-o eroare umană, am apelat la un soft specializat pentru alcătuirea portretelor robot, folosit de criminalişti, pe baza descrierii făcute de comisarul-şef Dumitru Mihuţa, acum pensionar. Pixel cu pixel, portretistul Nicolae Covaliu a scos la iveală chipul desfigurat al unui bărbat grav bolnav, probabil îngrozit şi el de atrocităţile pe care le comitea, în speranţa că va scăpa de boală.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite