Constanţa: UPDATE / Lacrimi pentru actorul Vasile Cojocaru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trupul neînsufleţit este depus astăzi la Catedrala Sfinţii Petru şi Pavel, iar mâine va fi dus la Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski Constanţa.

Actorul a lăsat, de ieri, locul liber la catedră, susţinându-şi ultima oră de artă dramatică pe scena Casei de Cultură. Din cauza unor probleme cardiace, trupul fragil a actorului a cedat. Apropiaţii spun că „îngerii au vrut să moară acolo, pe scândura rece a scenei“, cea care l-a format, l-a clădit şi ni l-a dăruit apoi nouă, să ne încânte cu fiecare rol.

Reacţii

Actorul Liviu Manolache: „Nu pot să spun că nu mai este. Îmi este foarte greu, probabil că timpul îmi va da răgaz de reflecţie. Ştiu doar că a murit măcinat că nu mai este la el acasă, la teatru“.

Criticul de artă Doina Păuleanu: „Regretul meu este imens pentru că era un om în deplină putere creatoare. L-am admirat pentru că tot ceea ce a realizat a făcut cu dăruire şi pasiune. Era un om de o sensibilitate aparte, de o cultură rară“.

Scriitoarea Cristina Tamaş: „A fost remarcabil şi original în tot ceea ce a făcut pentru că, în adâncul sufletului, a ştiut să îşi respecte profesia şi pe cei din jurul său. Era un om bun, un prieten excelent şi un spirit liber. Pentru noi, cei din Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor, Vasile Cojocaru va rămâne Poetul şi Actorul care a patronat cu distincţie, eleganţă şi jovialitate lumea poeziei şi universul scenic“. 

Secretarul literar Anaid Tavitian: „În mintea şi sufletul meu, Ică Cojocaru va rămâne actorul cu o remarcabilă inteligenţă scenică, umor şi sensibilitate. Va rămâne colegul cu care am petrecut multe ore la taifas, punând la cale multe proiecte teatrale; va rămâne colegul care ne făcea să râdem sau ne încânta când recita din sonete“.

Peste 50 de roluri

Vasile Cojocaru s-a născut la 17 ianuarie 1950 în Constanţa şi a fost elev al Liceului Mircea cel Bătrân. În anul 1974 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti.

A jucat în 50 de roluri, debutând în piesa lui Silviu Purcărete „Răsplata“, în 1974. De asemenea, a fost şi erou de filme, fiind distribuit de regizori ca Mircea Moldovan şi Dominic Dembinski.

Admirator al artei teatrale antice

În spatele scenei, s-a implicat activ în regie, scenografie şi adaptări numeroase, fiind un admirator al artei teatrale antice. A fost recompensat cu premii de interpretare, dar şi diplome de excelenţă pentru merite deosebite. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România filiala Dobrogea, ocupând şi funcţia de director al Teatrului Dramatic Ovidius Constanţa.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite