Constanța: UPDATE/Podiumul Olimpiadei Naţionale de Informatică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de sâmbătă dimineaţă, la Constanţa se desfăşoară probele de baraj pentru formarea lotului naţional de informatică ce va reprezenta România la competiţiile internaţionale.

Vineri seară, s-au decernat premiile fazei naţionale, în aplauzele a sute de elevi şi profesori. Foştii olimpici internaţionali ai României, în prezent studenţi, au oferit medalii elevilor care s-au remarcat la Constanţa.

La clasa a IX-a, punctaj maxim de 300 puncte la cele două probe au obţinut elevii Vlad Gavrilă din Bucureşti şi Radu Voroneanu din Prahova. „Probele au fost grele, nu mă aşteptam să obţin cel mai mare punctaj“, a declarat la puţin timp după premiere Radu Voroneanu (foto). „Particip la olimpiadă din clasa a V-a şi am oscilat între menţiune şi locul I. Acasă, lângă calculator, mi-am amenajat un loc special în care îmi ţin medaliile. Dar nu alerg după premii, ci după noi experienţe“, spune Radu.

image

În clasamentul clasei a IX-a, acesta este urmat de Antoanela Siminiuc din Iaşi (444 puncte) şi Theodor Nedelcu din Prahova (348 puncte). La probele de baraj au intrat 24 de elevi de clasa a IX-a, cei mai mulţi fiind liceeni din Bucureşti. La clasa a IX-a, elevul George Donisan din Constanţa a obţinut medalia de bronz.

Constanța, la baraj

La clasa a X-a, cel mai mare punctaj a fost obţinut de Adrian Budău din Bacău (554 puncte) şi de Cezar Mocan din Bucureşti (404 puncte). Din Constanţa, s-a calificat pentru baraj eleva Andreea Ţipău. „M-am pregătit intens timp de trei săptămâni. Este o mare performanţă, iar rezultatele se datorează şi profesorilor care ne-au ajutat să ajungem aici“, a declarat Andreea Ţipău.

În probele de baraj au intrat astăzi 36 de elevi din clasa a X-a. Cel mai mare punctaj (510 puncte) a fost obţinut la clasa a XI-a de Victor Ionescu din Bucureşti, urmat de colegul său Andrei Antonescu cu 420 puncte. Per total, 25 de elevi de clasa a XI-a participă la ultimele probe de baraj.

Iar la clasa a XII-a, cu un punctaj de 520 puncte, au obţinut medalie de aur bucureştenii Andrei Pârvu şi Bogdan Tătăroiu, urmaţi de Florian Marcu din Neamţ (430 puncte). Pentru lotul naţional se întrec 26 de elevi de clasa a XII-a.

Premii GMB

Lotul de olimpici din Constanţa şi Tulcea a fost premiat de firma GMB Constanţa, iar Ambasada Franţei a ales cinci elevi medaliaţi cu aur la faza naţională, care vor face în luna iunie un tur al celor mai importante universităţi din Paris.

„Este de admirat efortul cadrelor didactice din Constanţa pentru organizarea olimpiadei de informatică. Logistica necesară unei astfel de competiţii a fost enormă“, a declarat prof.univ.dr. Horia Georgescu, preşedintele Comisiei Olimpiadei Naţionale de Informatică. „În plus, spre deosebire de alte ediţii, elevii sunt cazaţi la hotel, au un program variat cu excursii şi seminarii. Iar prezenţa firmelor de IT care vin să le vorbească elevilor dau valoare olimpiadei“, a adăugat acesta.

Studentul medaliat cu aur a făcut subiecte pentru olimpiadă

image

Din comisia olimpiadei a făcut parte şi un student. Cosmin Gheorghe (foto) a conceput subiecte pentru olimpiadă, deşi este doar anul I la Universitatea Bucureşti, specializarea Informatică. Lucrează cot la cot cu profesori universitari cu experienţă şi acest lucru datorită carierei de invidiat pe care o are la vârsta de doar 20 de ani.

În anii de liceu, Cosmin Gheorghe a câştigat trei medalii la Olimpiadele Internaţionale de Informatică. A reprezentat România la olimpiadele internaţionale şi s-a întors acasă cu aur în anii 2009 şi 2008, după ce în 2007 se întorsese de la aceeaşi competiţie cu medalia de argint.

„Nu credeam că voi ajunge atât de departe. Acum mă uit la aceşti elevi şi parcă mă văd pe mine, nu demult, tremurând în faţa tastelor“, spune Cosmin.

„Dar vreau să spun că la olimpiada internaţională din anul 2009 mi s-a părut mult mai uşor decât în anii precedenţi“, adaugă Cosmin.

Preformanţa lui: a rezolvat şase probleme din cele opt obligatorii din concursul internaţional. „Elevilor participanţi la barajul pentru lotul național le urez să rezolve cât mai multe. Subiectele au un grad de dificulate variat“, spune Cosmin.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite