Constanţa: Turco-tătarii şi-au dezvăluit datinile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manifestările dedicate celei de-a doua ediţii a Festivalului Cultural Sportiv al Tineretului Turc şi Tătar au culminat cu o expoziţie gastronomică şi un spectacol tradiţional.

La Pavilionul Expoziţional au fost expuse obiecte de artizanat, cu specific turcesc şi tătaresc, dar şi produse de patiserie şi cofetărie tradiţionale.

Tinerii s-au îngrămădit să deguste din fiecare produs în parte, fie că a fost vorba despre musaca turcească, imam bayldî (vinete umplute cu carne şi amestec de legume), plăcinte, ayran (iaurt amestecat cu sare şi apă), ardei umpluţi ca în Dobrogea, kisir (bulgur de grâu cu verdeţuri), mercimek köfter (chiftele din linte), şuberec, kobete, pide, baclavale sau saraylii.

„Am dorit să creăm un bazar turcesc în miniatură“, a declarat Febdi Osman, preşedintele Uniunii Democrate Turce din România, co-organizator al evenimentului, alături de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Muftiatul Cultului Musulman, Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa, Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci Dobrogea, în colaborare cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Dansuri tradiţionale
Odată servită masa, membrii comunităţii turco-tătare din Dobrogea au participat la spectacolul susţinut de ansambluri artistice din Constanţa, Cobadin, Ovidiu şi Cumpăna.

Un spectacol deosebit au oferit elevii Liceului Kemal Atatürk din Medgidia, cei de la Liceul Internaţional de Informatică Constanţa şi ansamblu Kanara, care au fost îmbrăcaţi în costume tradiţionale. Băieţii purtau kalpak (căciula), gömlek (cămaşa) de culoare alb, vesta mov din catifea şi cu broderii tradiţionalee aurii, brâu, pantaloni şi cizme. Fetele aveau takya (toca şi voalul), kaftan (rochia) mov cu ornamente aurii tradiţionale, brâu, şalvarii şi pantofii din catifea cu broderii. 

image

Citiţi mai multe în  !

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite