Constanţa: Trei bărbaţi locuiesc în şifoniere de un deceniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au muncit zeci de ani, însă datoriile i-au aruncat în stradă şi le-au alungat familiile. Mircea, Valerian şi Daniel şi-au încropit un adăpost din piese vechi de mobilier, pe valea portului.

Mai multe şifoniere şi câteva bucăţi lemn le servesc drept casă. Lângă adăpost, un câine se întinde la soare pe o saltea roasă de vreme. „Îl cheamă Gică“, şopteşte complice Valerian.

Îşi spală singuri hainele şi le întind la uscat pe bucăţi de cablu înnodat. Nu se plâng de iarna grea care abia vrea să plece, dar şi-ar dori să vină cât mai curând vara. „Când e cald, mergem la lucru. Pe vremea asta, nu găsim nimic de muncă“, povesteşte Valerian Şuşu (48 de ani). A lucrat 16 ani la fostul IAS din Mihail Kogălniceanu, însă când afacerea a fost privatizată, a rămas fără un loc de muncă. Spune că datoriile s-au tot adunat, iar când grijile l-au dărâmat, l-a părăsit şi soţia. Capul bărbatului se pleacă şi-şi frământă mâinile, de parca ar vrea să frângă amintirile dureroase.

Datoriile i-au alungat familia

 „Din cauza datoriilor, soţia mea a plecat, m-a părăsit. Am avut o casă, i-am lăsat-o ei. Eu am iubit-o“, spune Valerian abia şoptit. Drama bărbatului este împărtăşită de Mircea Arabu, „colegul“ de adăpost. Are 59 de ani şi a rămas fără familie. „Am pierdut casa din cauza datoriilor“, povesteşte bărbatul. El este supărat pe cei asemeni lui, fără un adăpost deasupra capului. „Au venit peste mine şi m-au bătut, mi-au rupt oasele“, spune bărbatul ridicând în aer ambele mâini, încorsetate în gips. „Credeau că or să găsească bani aici“, completează Valerian cu un zâmbet trist. El spune că uneori se trezesc cu alţi bărbaţi în micul adăpost de pe valea portului. „Cred că se drogează sau beau prea mult mai sus, la clubul ăla al marinarilor. Vin peste noi şi ne necăjesc“, povesteşte bărbatul.

Mâncare şi ceaiuri de la poliţişti

Bărbaţii mai au o mâhnire: jandarmii care patrulează în zonă îi necăjesc. „Vin poliţiştii şi ne aduc ceaiuri calde şi mâncare, apoi trec pe aici jandarmii şi ne înjură“, se plâng bărbaţii. Ei povestesc cum sunt obligaţi să semneze amenzi în alb. „Ne spun că oricum nu avem cum să le plătim, apoi ne înjură“, mărturiseşte nea Mircea.
Daniel Tămăsleanu are 49 de ani. Locuieşte şi el de zece ani pe valea portului, alături de ceilaţi doi bărbaţi. Era plecat la muncă, spun colegii săi. „A găsit ceva de munca azi, bravo lui“, spune mândru Valerian.

Drumul oaselor

El povesteşte că într-un deceniu a ajuns să cunoască toată zona portuară. „Drumul ăsta, din faţa noastră este numit drumul hoţilor. Mai jos e drumul  oaselor, unde miliţienii îi schilodeau pe cei prinşi la furat“, povesteşte bărbatul.
La mai puţin de 500 de metru de adăpostul încropit din piese vechi de mobilier se construieşte un mall în care s-au investit milioane de euro.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite