Torturat de ilicit să îşi recunoască averea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai sadice poveşti despre torturile sadice din beciurile Miliţiei şi ale Securităţii a făcut, la acea vreme, înconjurul Constanţei: cel mai cunoscut cârciumar din Constanţa a fost schingiuit săptămâni în şir ca să spună unde şi-a ascuns aurul.

Povestea sa, rememorată acum de rude revine în actualitate pentru că  Guvernul va resuscita în variantă modernă Legea 18/1968 a ilicitului, una dintre cele mai temute acte normative aplicate de comunişti.

Proiectul de lege adoptat de Guvern prin care averile dobândite ilicit vor putea fi confiscate resuscitează o reţetă brevetată de comunişti: Legea 18/1968, aplicată timp de două decenii, până după Revoluţia din 1989.

Legea justifica, la vremea aceea, abuzuri incredibile: de la confiscarea kilogramului de orez în plus peste ceea ce ne dădeau dreptul cartelele de tristă amintire până la torturarea celor care scoteau un ban în plus din mica contrabandă cu navigatorii.

Supravieţuitorii torturilor comuniste aplicate celor care deţineau ilicit aur şi valută povestesc amănunte de neimaginat petrecute în beciurile Miliţiei şi Securităţii.

Cel mai răsunător caz din Constanţa, s-a petrecut în anul 1982. Victima a fost torturată sadic timp de o lună: a cedat după ce i s-au găurit tălpile cu letconul şi a dat în mâinile miliţienilor un adevărat tezaur. 

Citeşte în de mâine povestea patiserului şi chinurile de neimaginat la care a fost supus înainte de a-şi ceda comoara!

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite