Constanţa: Tinerii au transformat parcul în sală de lectură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cititul urban, un mod de relaxare cu rezonanţă de sport extrem. Iubitorii de carte s-au reunit pentru a demonstra că cititul nu este un hobby destinat exclusiv practicării în spaţii închise.

Ieri, parcul din faţa Teatrului Naţional de Operă şi Balet - Oleg Danovski s-a scufundat într-o tăcere specifică sălilor de lectură. Adulţi şi elevi au parcurs rândurile cărţilor preferate bucurându-se în acelaşi timp de lipsa rigorilor specifice bibliotecilor.

Şi-au dat întâlnire la oră fixă: 12.21. „Este o oră poetică. Am ales-o special pentru a da naştere la întrebări“, au motivat organizatorii. Toţi participanţii au fost punctuali. Cei mai mulţi au sosit înainte de ora stabilită. Rând pe rând, fiecare şi-a găsit locul pe treptele Teatrului de Operă „Oleg Danovski“. Fiecare a deschis cartea preferată. Fix la ora 12.21 a început lectura urbană.

Bianca Mihaela Şuta este elevă în clasa a XII-a la liceul George Călinescu. A venit împreună cu colegii de clasă şi cu mai mulţi prieteni pentru a demonstra că pentru un elev există şi alte valori în afara hainelor de firmă şi a maşinilor scumpe. „Aş vrea ca mai multă lume să citească. Citind, un om obişnuit poate să afle o mulţime de lucruri despre el şi despre ce se află în jurul său. Arta sau istoria te pot ajuta să-ţi înfrumuseţezi sufletul“, spune tânăra ţinând în mâini un volum de-al lui Emil Cioran.

Sandra Ghegeliu este şi ea elevă. Învaţă la liceul Mircea şi a căutat mult timp un mediu neîngrădit în care să poată citi. „Nu am reuşit până acum să citesc în oraş. În autobuz mi se părea că toată lumea se uită ciudat la mine. Mă bucur că s-a luat această iniţiativă“, spune eleva.

In memoriam George Vasilievici

Dan Mihuţ este directorul revistei culturale Tomis şi unul dintre organizatorii proiectului „Lecturi urbane“. „Am decis să facem acest lucru pentru a arăta locuitorilor Constanţei că cititul nu este un obicei dispărut. De asemenea această ediţie este una in memoriam, pentru colegul nostru, scriitorul şi jurnalistul George Vasilievici care astăzi ar fi împlinit 32 de ani. În amintirea lui revista Tomis a lansat astăzi un supliment omagial“, a declarat el.

Unul dintre cei mai prolifici scriitori constănţeni, George Vasilievici a pierdut lupta cu drogurile în data de 10 aprilie 2010. După mai multe tentative eşuate şi-a pus în cele din urmă capăt zilelor pe balconul apartamentului în care locuia. A publicat volumele de poezie „Gabi78“, „Featuring“, „Cerneală“, „O cameră cu două camere“, „W.C-rul“ şi romanul „YoYo“, publicat integral pe Internet. „Viseptol“ a fost ultimul său roman însă nu a mai trăit pentru a-l vedea publicat.

Cărţi şi aer liber pentru toţi

Propus de asociaţia Civika şi de Anca Vasilievici, sora lui George, proiectul „Lecturi urbane“ va fi unul de amploare. Următoarea fază se va desfăşura în faţa Cazino Mamaia şi îi va implica pe toţi trecătorii interesaţi de citit. Le vor fi distribuite cărţi, primite de organizatori ca donaţie. În librăriile Cărtureşti există deja cutii special amenajate pentru colecta de carte.

Şi în Capitală s-a desfăşurat un proiect similar. Primăria Bucureşti a decis amenajarea a două spaţii de lectură în parcurile Cişmigiu şi Herăstrău după ce tinerii au arătat că sunt interesaţi de lectura în aer liber. 

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite