Constanţa: Tiberiu Tulbure ştie cum se depistează răul de mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tiberiu Tulbure deţine brevet pentru că a explicat fenomenul de alunecare la înot
Tiberiu Tulbure deţine brevet pentru că a explicat fenomenul de alunecare la înot

A făcut din invenţii un hobby şi a ajuns un meşter în ceea ce face şi creează aşa cum despre Tudor Arghezi se spunea că este un meşter al cuvintelor.

Vorbeşte cu plăcere despre ceea ce face în fiecare zi, despre tinerii de la Universitatea Maritimă Constanţa (UMC), unde predă Educaţie Fizică şi Ambarcaţiuni nautice, şi mai ales despre invenţiile sale pentru care are 16 brevete.

„Când mă trezesc, dau cu nasul în planşetă şi de multe ori noaptea aprind veioza şi aştern ideea pe hârtie“, explică Tiberiu Tulbure.  Este conferenţiar universitar pensionat, dar mai predă cursuri studenţilor şi asta pentru că nu poate sta degeaba. La vară ar vrea să se apuce de turism piscicol.

Teorie brevetată

Printre invenţiile sale se află aparatul pentru învăţarea mişcărilor de înot pe uscat (1973). Brevet de inventator a primit şi pentru o lucrare teoretică de care este foarte mândru pentru că a fost singurul care s-a gândit cum să explice fenomentul de alunecare la înot (1979).

Mărturiseşte că ideile îi vin din necesitate, aşa că în tot ce face este inspirat de ceea ce îl înconjoară. Fenomenul este gândit prin modul în care un pinguin sau o raţă se protejează în apă şi înoată. De aici poate pleca şi ideea creării unor costume care să aducă performanţă înotătorilor. „Natura este cel mai mare inventator...“, crede Tiberiu Tulbure. 

Schiţe şi idei

Trezeşte curiozitatea oricui, dar la fel de încântat este să explice celor dornici să asculte şi o face cu plăcere. Dar doar el ştie să o facă... la fel ca şi schiţele care demonstrează invenţiile care au fost brevetate.

A fost coautor la instalaţia pentru depistarea şi studierea răului de mare, la care a lucrat alături de alţi cinci profesori de la UMC. Echipamentul dispune de o platformă montată pe o sferă. După câteva ore de balans, viitorii marinari află astfel dacă sunt predispuşi la rău de mare înainte de a se avânta cu vaporul în larg.

Din păcate, instalaţia nu a fost fabricată, deşi autorii au brevetat-o. Profesorul Tulbure a mai creat o instalaţie pentru salvamari, un suport mobil pentru televizor şi un aparat de zbor cu aripi batante pentru care este nevoie de un scripete, mosoare, o paraşută şi... o idee strălucită.

Şi pentru că fiecare zi a sa se împarte şi printre studenţii de la UMC, condusă de rectorul Cornel Panait, nu uită pentru nicio clipă cât de mult apreciază instituţia în care îşi petrece destul de mult timp alături de tinerii viitori marinari.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară Constanţa!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite