Constanţa: Theodor Mihai Iliant este campionul de argint la Qwan Ki Do

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început să practice Qwan Ki Do la vârsta de 6 ani şi jumătate. S-a dus de curiozitate la sală, să vadă despre ce este vorba în acest sport. I-a plăcut atât de tare, încât a decis să rămână.

Theodor nu a exclus niciodată posibilitatea de a mai practica şi alte sporturi, aşa că a mers şi la înot pentru câteva luni. A renunţat însă. A răms fidel Qwan Ki Do-ului.

Talentul său pentru acest sport a fost încurajat şi de profesorul său, Paul Cojocaru, iar după trei ani de antrenamente a participat la prima competiţie sportivă mai serioasă. Atunci a ocupat locul 8, dar nu a fost descurajat. S-a antrenat cu mai mare ambiţie pentru concursurile ce au urmat. Au venit şi rezultatele: la Concursul Naţional de Qwan Ki Do pentru Copii şi Juniori de la Constanţa a ocupat locul al doilea. „Mă pregătesc deja pentru următoarea competiţie. Nu ştiu încă unde se va ţine, dar sigur voi participa“, spune hotărât Theodor. Este decis să ajungă pe primul loc al podiumului.

Examene de grad

Pe lângă concursurile la nivel naţional, Theodor are de luptat pentru sine. Vrea să parcurgă toţi paşii pentru a atinge un anumit nivel în Qwan Ki Do.

A dat până acum 9 examene de grad şi are centura violet cu patru cap. La 13 ani va avea centura albă cu 2 cap albaştri, iar de la 16 ani va lupta pentru centura neagră.

Schimbări notabile

Prietenii din grupul său îl respectă ca pe un lider. Theodor este foarte calculat în tot ceea ce face şi se gândeşte mai întâi la consecinţa actelor sale, înainte de a acţiona. „Este un sport care disciplinează. Am observat că sunt capabil de autocontrol, gândesc altfel şi efectele asupra trupului se simt. Este mult mai sănătos pentru mine să fac un sport decât să îmi pierd timpul cu lucruri inutile, care nu îmi aduc niciun folos intelectual sau din punct de vedere al sănătăţii“, explică Theodor. Este şi sfatul pe care sportivul îl dă şi celorlalţi copii, mai mici, mai mari sau de aceeaşi vârstă cu el: „Să facă sport!“.

Rezultate la învăţătură

Theodor a dovedit că cele trei antrenamente săptămânale nu îi stau în calea studiului, ci, dimpotrivă, a înregistrat rezultate notabile şi la şcoală. Este olimpic la matematică, atât la fazele judeţene, cât şi la nivel naţional.

Se antrenează cu tatăl

Pasiunea lui Theodor pentru Qwan Ki Do l-a cuprins şi pe tatăl său. „Veneam acasă şi exersam lovituri cu tata, care nu ştia să se apere“, povesteşte sportivul. Şi pentru că tot îl ducea şi îl lua de la antrenamente, pentru a nu pierde timpul aşteptând, tatăl a intrat şi el în sală şi a început antrenamentele. „Acum ne antrenăm amândoi la Qwan Ki Do şi am şi cu cine să exersez în afara orelor de curs“, spune Theodor.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite