Constanţa: Terapie cu igrasie şi frig, la Policlinica 2

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pacienţii Policlinicii 2 strâng din dinţi şi suportă condiţiile vitrege din cabinetele medicale. Bolnavii care vin la secţia de Recuperare Medicală au parte de tratamente în saloane cu mucegai şi igrasie, pereţi crăpaţi şi căzi pline de rugină care nu au mai fost înlocuite de peste 20 de ani.

Oamenii sunt nevoiţi să aştepte în frig, cu pulovere groase sau cu geci pe ei, pentru a ajunge în cabinetele unde îşi fac procedurile. Odată ajunşi la tratament, oamenii îşi scot hainele doar pentru câteva minute până când asistentele le aranjează aparatele, apoi sunt rugate să le pună gecile pe spate pentru a suporta mai uşor temperaturile scăzute pe parcursul terapiei.

„Este adevărat că este rece. Nici pacienţii nu sunt încântaţi, dar având în vedere că ei nu plătesc nimic, suportă“, a declarat Elena Musteaţă, asistent medical  din anul 1985.

Iuliana Halaşag (56 de ani) stă în frig pentru a-şi face tratamentul. „Nu sunt prea mulţumită de condiţii. Este mucegai, este frig, dar tratamentele sunt foarte bune. Mă îmbrac mai gros şi suport. N-am încotro“, a spus femeia. La rândul ei, Ferian Sapadin, asistent principal în cadrul policlinicii, spune că atât ea, cât şi colegii ei s-au obişnuit cu frigul. „Noi ne-am călit pentru că nu avem de ales“, a comentat cadrul medical.

Indiferent de condiţiile vitrege pe care sunt nevoiţi să le suporte, bolnavii îndură orice, chiar şi condiţiile mizere.

Băi galvanice cu rugină

Baza de Balneofizioterapie şi Recuperare Medicală din cadrul Policlinicii nr. 2 se află într-o continuă stare de degradare. Încă de la intrarea pe secţie, pacienţii sunt întâmpinaţi de aspectul inestetic al unor pereţi coşcoviţi şi plini de igrasie, cu varul căzut şi cu crăpături.

Căzile unde pacienţii stau cu picioarele sau mâinile pentru a se trata de diferite afecţiuni sunt pline de rugină, iar apa chiar se scurge pe alocuri. Încă mai există instalaţii care nu funcţionează şi nu au funcţionat niciodată. Spre exemplu, aparatul de la saună şi duşul scoţian sunt mai mult elemente de decor.
Nicio investiţie în 24 de ani

„Toate aparatele ar trebui înlocuite. Dotarea pe această secţie ar trebui să înceapă de la zero. De când s-a deschis din 1986, nu s-a făcut niciun fel de investiţie, nu s-a făcut curăţenie, nu s-a mai văruit. Avem un bazin care nu poate fi folosit pentru că s-a defectat de zece ani“, a declarat dr. Ioana Ureche, medic reumatologie şi recuperare medicală.

„Suntem incluşi în programul de reparaţii prin fonduri UE, dar din cauza cabinetelor date în comodat acesta nu a fost încă demarat. Pacienţii noştri sunt constanţi şi cu posibilităţi financiare modeste. Ei nu-şi permit nici 400 lei cât i-ar costa tratamentul la Techirghiol, aşa că îndură orice pentru a-şi face tratamentul“, a mai adăugat medicul.


Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite