Constanţa: Synevo desfiinţează laboratorul spitalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii se tem că vor rămâne fără loc de muncă
Angajaţii se tem că vor rămâne fără loc de muncă

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi-a concesionat luna trecută serviciile de laborator firmei Synevo pe timp de 15 ani. Mişcarea pare firească, din moment ce actualul director al unităţii medicale a fost manager Synevo.

Spitalul a concesionat doar serviciile de laborator, pentru că Ministerul Sănătăţii nu a aprobat externalizarea activităţii, deoarece secţia este clinică, adică bază de învăţământ. Laboratorul ca structură va rămâne al spitalului, dar nu va mai avea tocmai obiectul muncii, astfel că nici rezidenţii nu vor mai avea unde-şi face specializarea, însă vor rămâne pe loc.

Pentru că Synevo nu are personalul necesar intenţionează să preia din specialiştii laboratorului, care ar rămâne să lucreze în spital, pentru Synevo. În laboratorul spitalului lucrează 36 de cadre medicale, plus 28 de rezidenţi, în timp ce Synevo are angajate 22 de cadre medicale în tot judeţul Constanţa.

Forţaţi să treacă la privat

Personalul laboratorului aşteaptă însă ca managerii să anunţe oficial ce se întâmplă cu laboratorul - explicaţie amânată şi de iminenţa schimbării conducerii: dr. Dan Căpăţână va fi succedat cel mai probabil de dr. Ildiko Toldişan, şefa Secţiei de Neurochirurgie, care va preda locul colegei sale dr. Anca Hâncu. Scandalul de la laborator ar putea fi evitat dacă personalul ar putea fi convins să plece de bună voie la Synevo. Angajaţii au anunţat însă  sindicatul că nu vor părăsi actualul loc de muncă fără explica-ţiile cuvenite. 

Specialiştii se tem pentru locurile de muncă

Managerul Synevo Virgil Ivan i-a asigurat pe angajaţi că nu-i va da afară şi că totul va fi în regulă. „Am investit până acum 500.000 de euro în aparatură şi sperăm să deschidem noul laborator în maxim trei luni de zile“, a precizat el.

Ivan a declarat că firma mai are un laborator în Constanţa, dar nu vor ca specialiştii să creadă că ei vor să aducă personalul de acolo şi să-i dea afară pe cei de aici. Medicii din laborator se tem însă de ceea ce s-ar putea întâmpla pe viitor. Dr. Viorica Teodorescu a declarat: „Ei au spus că ne vor prelua, dar ce siguranţă avem noi că peste o lună mai avem loc de muncă?“.

Medicul şef al laboratorului, dr. Victoria Braga, a declarat că Synevo a tot încercat în ultimii ani să le preia compartimentul şi să-l privatizeze, dar nu a reuşit până acum şi datorită faptului că spaţiul respectiv constituie bază de învăţământ pentru studenţii medicinişti.

Aflaţi preţurile unor analize la spital şi pe cele de la Synevo din Adevărul de Seară!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite