Constanţa: „Sunt rom şi vreau să fiu student!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Maria Cristea a început astăzi cursurile
Ana Maria Cristea a început astăzi cursurile

Ana Maria Cristea (20 de ani) din oraşul Năvodari face parte dintr-o familie modernă de romi. Astăzi ea a început cursurile  la Universitatea „Ovidius“ Constanţa.

Unitatea de învăţământ superior a pus la bătaie 18 locuri pentru studenţii de etnie  romă. Dintre acestea 15 au fost ocupate în sesiunea din vară, restul de trei fiind disponibile pentru sesiunea din luna septembrie.

Vrea să arate că e altfel

Ana Maria provine dintr-o familie modernă de romi. A fost educată să-şi respecte tradiţia, nu se fereşte să spună că este ţigancă şi vrea să demonstreze că eticheta pe care societatea a pus-o minorităţii din care face parte poate fi dezlipită dacă există voinţă.

Proaspăta absolventă de liceu a vrut să urmeze două facultăţi. În primă fază, tânăra a ales Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism, unde a reuşit să ocupe locul pentru romi. „Am vrut să urmez această facultate deoarece liceul pe care l-am terminat avea profil uman“, spune tânăra studentă.

A doua alegere a Ana Mariei este Facultatea de Drept, pentru care plăteşte taxă de şcolarizare. „M-am orientat şi spre această specializare deoarece eu consider că mă reprezintă“, mărturiseşte studenta. Cele 18 locuri puse la dispoziţia romilor sunt separate, iar ei nu sunt nevoiţi să plătească taxe, acestea fiind subvenţionate de stat. „Facem această discriminare pozitivă pentru a încuraja etnia romă“, a declarat Victor Ciupină, rectorul Universităţii Ovidius.

Citiţi mai multe în !

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite