Constanţa: Suat Ibraim face K.O. anecdotele şi caricaturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suat Ibraim
Suat Ibraim

Suat Ibraim a fost timp de 25 de ani unul dintre antrenorii Federaţiei Române de Box şi a fost premiat recent pentru întreaga sa activitate.

Suat Ibraim a practicat timp de 15 ani boxul, ca sport de performanţă, însă a fost nevoit să renunţe înainte să exceleze în domeniu, din cauza unei afecţiuni. „În anii ‘50 era altfel. Erau şi atunci vedete, însă puţine. De regulă erau cluburi şi echipe din care făceau parte prietenii şi vecini tăi“, spune el.

A jucat la categoria „Puricel“ şi îşi aminteşte cu drag de acele vremuri. „Era un sport frumos. Îl practicai ca să îţi menţii condiţia fizică şi ca să distrezi ochii spectatorului, să îl impresionezi“, a povestit el.

Arbitrul „greilor“

Ca să nu piardă contactul cu sportul pe care îl practicase atâţia ani a ales să-l arbitreze. Era unul dintre cei 10 arbitri ai Constanţei şi a fost chemat la nenumărate campionate naţionale şi internaţionale. Cu cel mai mare drag îşi aminteşte de „Mănuşa Litoralului“, campionatul internaţional de la malul mării, acolo unde a avut posibilitatea să arbitreze sportivi de tot. Avea reputaţia de a fi exigent.

„Nu iertam loviturile nepermise, nu suportam să nu respecte regulamentul boxului. Voiam ca punctajul de la final, indiferent de competiţie, să fie dat pe merit“, îşi aminteşte fostul arbitru.

După părerea sa, sportul şi sportivii au decăzut mult faţă de ceea ce reprezentau acum 10 ani. „Poate este şi vina acestor vremuri. Atunci erau selectaţi după talent, erau plătiţi bine, li se dădeau locuinţe. Acum trebuie să facă spectacol ca să câştige bani“, crede el. În cursul acestui an a fost premiat de conducerea comunităţii musulmane pentru întreaga sa activitate. Diploma şi cupa decernată cu acest prilej le păstrează într-o cutie cu amintiri.

Scriitor de ocazie

Nu s-a putut obişnui cu lipsa de activitate aşa că s-a apucat de scris. Nu a optat pentru povestiri din amintiri, deşi bogata sa experienţă de viaţă i-ar fi oferit suficiente resurse. A preferat să scrie o carte cu anecdote ilustrate de caricaturi, desenate de el. „Inspiraţia imi vine pe moment. Nu am nişte personaje anume: am făcut şi politicieni şi oameni normali“, a explicat fostul boxer.

Cartea a fost publicată anul trecut, iar succesul repurtat l-a încurajat să termine acum manuscrisul celei de-a doua, tot de anecdote şi caricaturi şi caută o editură dispusă să o publice. „Nu o fac pentru bani, ci din plăcere. Trebuie să îmi folosesc inspiraţia la ceva“, a mărturisit el.



Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite