Constanţa: Statul refuză plata cu cardul în secolul tehnologiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-unul dintre cele mai urbanizate judeţe ale ţării, dacă mergeţi la poştă, trezorerie, spital, teatru sau muzeu trebuie să plătiţi cash. Bucăţile din plastic pe care angajatorii virează salariile nu au nicio valoare, decât în faţa bancomatului sau a comercianţilor privaţi.

În anul 2011, oamenii renunţă să mai stea la cozi pentru a-şi achita dările către stat şi apelează la sistemul de plată cu cardul la aparatele POS (Point Of Sale) montate în instituţii şi centre comerciale.

Plătim cu cardul la supermarket, la benzinărie, la metrou, la serviciul de taxe şi impozite din cadrul primăriilor, la gară sau la recepţia unui hotel. Sunt însă, în secolul 21, şi instituţii ale statului în care POS-urile, aparatele care facilitează plata cu cardul la comercianţi, lipsesc cu desăvârşire.

Dacă vreţi să ridicaţi un colet de la Poşta Română, de exemplu, şi nu aţi scos bani de pe card, va trebui să faceţi cale întoarsă până la cel mai apropiat bancomat. La oficiul poştal, plata cu cardul nu se poate face întrucât Poşta Română nu deţine POS-uri. Instituţia statului are însă un card cu ajutorul căruia puteţi plăti la ghişeele poştale. Este vorba despre un card pe care trebuie să-l alimentaţi cu numerar la cel mai apropiat oficiu, după care să efectuaţi tranzacţii unde doriţi.

Lidia Ivanov (49 de ani) spune că acum nu ar mai ţine bani după ea nici măcar pentru a-şi cumpăra o pâine. „Am fost reţinută în urmă cu ceva ani să folosesc cardul. Îmi intra salariul pe card şi scoteam banii imediat, să-i am în mână, să simt că am muncit. M-am învăţat apoi să folosesc cardul la magazin, apoi să-mi achit facturile lunare", spune femeia.

Acum îşi plăteşte taxele şi impoxitele locale cu cardul, factura la telefon, chiar şi rata la bancă. „Mi se pare cea mai comodă modalitate de a achita ceva, însă nu peste tot pot folosi cardul. Am fost la Trezorerie, dar a trebuit să mă duc până la bancomat, care era la doi kilometri distanţă, să revin la ghişeu şi să stau alte 30 de minte la rând", se plânge constănţeanca.

Citeşte amănunte în ediţia locală de Constaţa  a cotidianului "Adevărul" de astăzi. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din oraş, împreună cu ediţia naţională a Adevărul (48+16 pagini), la preţul unic de 1,9 lei.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite