Constanţa: Şomerii şi bolnavii au început anul înghesuiţi la cozi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai mare aglomeraţie a fost la Casa de Pensii
Cea mai mare aglomeraţie a fost la Casa de Pensii

Îngrijirile medicale s-au acordat cu întârziere în spital, iar cei rămaşi fără loc de  muncă au asaltat Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Sute de constănţeni s-au înghesuit în prima zi de lucru a noului an pentru a prinde un loc în faţă la Policlinica nr. 1 a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Cei mai mulţi pacienţi au stat la coadă la Ortopedie, mulţi având mâinile şi picioarele rupte înainte de Sărbători. Pacienţilor li s-a pus doar o atelă, pe motiv că a lipsit personalul din policlinică.

Corneliu Lupşor, de 71 de ani, a alunecat pe gheaţă, alegându-se cu o fractură la picior. A venit la Urgenţă pe 20 decembrie, anul trecut, însă i-a fost pusă doar o atelă, fiind chemat abia astăzi pentru a i se pune ghipsul. Mai bine de două ore a aşteptat şi Gheorghe Dancu, care a stat zece zile cu o atelă la picior. „Nu m-au tratat de Sărbători, dar mi-au zis să vin astăzi să-mi pună ghips“, s-a plâns bărbatul.

Cozi la şomaj şi pensii

Sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă a fost luat cu asalt de sute de şomeri. Constănţenii s-au aşezat la cozi interminabile fie pentru a-şi depune dosarul de şomaj, fie pentru a solicita informaţii despre dosar.

„Am fost disponibilizaţi pe 7 decembrie 2009, după zeci de ani de muncă în domeniul naval şi am venit să vedem ce locuri de muncă sunt disponibile. Ştim că este criză de locuri de muncă, de aceea ne interesăm să aflăm ce trebuie să conţină dosarul de şomaj“, au declarat Ionel Lungoci şi Vasile Iacob, din Constanţa.

Îmbulzeală la Casa de Pensii

Şi la Casa Judeţeană de Pensii, oamenii au stat la cozi de la primele ore ale dimineţii pentru diferite probleme. Oprica Mateescu (67 de ani) aştepta aprobarea transferului pensiei de la Poştă pe card.

În faţa ghişeului a aşteptat şi Georgeta Grosu (71 de ani). „Nu am niciun venit şi am nevoie de abonament gratuit pe autobuz“, a spus bătrâna.

Facturi plătite la început de an


La Enel, pensionarii au venit din prima zi a anului pentru a-şi achita factura la curent electric. Vor să se ştie fără datorii la început de an şi s-au înghesuit la ghişeele regiei.

„Chiar dacă a fost zăpadă şi m-am deplasat mai greu, am venit să plătesc factura la curent, pentru că nu vreau să am datorii de la începutul anului“, a spus Mihaela Sava (71 de ani), pensionară. Pentru că nu au bani după Sărbători, constănţenii au venit la ghişeul Serviciului Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local doar pentru a întreba ce impozit au de plătit sau pentru a ridica o hârtie.

Taxele şi impozitele în municipiul Constanţa au crescut cu 20%, însă dacă plătiţi dările până la finele primului trimestru, primiţi o bonificaţie. Persoanele fizice au o reducere de 5%, iar persoanele juridice de 10%. Dările pot fi achitate chiar dacă nu au fost primite înştiinţările care au început să se distribuie astăzi.

Aglomeraţie la examenul pentru permisul auto

Câteva zeci de persoane au venit de dimineaţă la Complexul IDU din staţiunea Mamaia pentru a susţine proba teoretică pentru obţinerea permisului de conducere. Înainte de a intra în sala de examen, ei au fost instruiţi ce reguli trebuie să respecte. Unii au venit să-şi susţină prietenii. „Sunt cu prietena mea Florentina care vrea să îşi ia permis pentru motor.  A picat o dată şi m-am bucurat pentru că aşa o să înveţe mai bine“, a spus Ciprian Petrea (21 de ani).

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite