Constanţa: Sistem de măsurători topografice de ultimă generaţie la Canalele Navigabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile (CN ACN) a achiziţionat de curând o navă de dimensiuni mici din bani europeni. Cu ajutorul acesteia va fi pus în funcţiune anul viitor un sistem de măsurători topografice pe canalul Dunăre - Marea Neagră.

Ambarcaţiunea va fi dotată cu un aparat special care va monitoriza depunerea sedimentelor pe fundul apei, care trebuie ulterior dragate. Toate acestea au fost posibile prin intermediul proiectului „Sistem de măsurători topohidrografice pe Canal Dunăre - Marea Neagră şi Poarta Albă - Midia Năvodari“.

Echipamentele din dotare sunt vechi

Şeful sectorului flotă, Mihai Buştiuc a declarat că modernizarea sistemului de măsurători topohidrografice pe cele două canale a reprezentat o necesitate funcţională pentru desfăşurarea  în condiţii de maximă securitate  a traficului pe cele două canale. „În momentul de faţă, echipamentele pentru măsurători sunt vechi şi nu fac faţă tuturor solicitărilor, necesitând cheltuieli mari de întreţinere şi funcţionare, cheltuieli care ar putea fi evitate prin înlocuirea echipamentelor depăşite din punct de vedere tehnic“ a precizat el.

La rândul său, directorul CN ACN, Valentin Zeicu a declarat că obiectivul general al proiectului este realizarea unui sistem de măsurători  topohidrografice care va sta la baza monitorizării cotelor de adâncime şi a lucrărilor de dragaj pentru asigurarea şi menţinerea gabaritelor de navigaţie şi pentru desfăşurarea în siguranţă a navigaţiei pe cele două canale.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite