Constanţa: Singur pe lume: Un băieţel din Mureş a fost găsit îngheţat în scara unui bloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Marius, plecat dintr-un sat de lângă Sighişoara, a fost găsit îngheţat în scara unui bloc din cartierul CET. Băiatul a stat pe străzi de astă-vară până când, răzbit de ger, a bătut la uşa unei femei cerând ajutor.

A alergat dintr-o parte în alta pe străzi, privind cu jind în vitrinele magazinelor, admirând copiii care treceau fericiţi de mână cu părinţii lor. Şi-a strigat şi el mama, dar nimeni nu i-a răspuns. Aproape că i-a uitat chipul. Oricum, nu s-a mai interesat de soarta lui. Prin ger şi vânt, Cristian a ajuns în scara blocului AV 7, Aleea Egretei, din cartierul CET. O femeie cu inima bună a sunat la 112, iar poliţiştii şi jandarmii l-au adus pe micuţ la Adăpostul de Zi şi de Noapte din Constanţa.

„Am stat la nişte ţigani şi prin scări de bloc“

Personalul de acolo l-a recunoscut. Era băieţelul din Mureş, care mai trecuse de trei ori, anul trecut, pe la centru. Tot de atâtea ori fugise. I-au făcut baie, i-au schimbat hainele, i-au dat să mănânce, iar Cristi a promis că nu mai fuge. Nu mai vrea să stea în ger şi să rabde de foame.
Micuţul îşi aminteşte cum a îndurat zilele friguroase de iarnă. „Am stat la nişte ţigani şi prin scări de bloc, pe unde am apucat. Mi-au dat oamenii de mâncare, că le-a fost milă de mine. Dar în ultimele zile n-am mai rezistat. Eram îngheţat, simţeam că nu mai pot şi am bătut la uşa unei femei. I-am cerut ajutorul, nu mai ştiam ce să mai fac“, povesteşte el.

Nu mai ştie de când n-a trecut pe-acasă. Spune că el n-are părinţi. Îl îngrijesc bunicii, care locuiesc în Şoard, judeţul Mureş. „Nu i-am mai văzut de 3 - 4 luni“, spune micuţul. „Ba nu, 3 - 4 ani“, se răzgândeşte el. Chinuit, băiatul a fugit de acasă. „Când eram acasă, mă băteau, mă trimiteau la cerşit. Am luat trenul şi am plecat“, se plânge el. În peregrinările lui, a ajuns la Bucureşti, la Drobeta-Turnu Severin şi chiar undeva prin Maramureş. Acum e la Constanţa.

Spune cu mândrie că ştie să scrie. Şi-şi face temele în fiecare zi. Pe o pagină întreagă a scris „mama“, „tata“, „soră“, iar pe o alta o poezie - „E ziua ta, mămico“. Duce dorul părinţilor.

Suflete chinuite

Povestea lui Cristian e dramatică, dar e povestea a zeci de copii care ajung an de an la Constanţa după ce străbat toată ţara. Vin cu trenul. Rar se interesează vreun membru al familiei de soarta lor.

„Cei mai mulţi copii ajung vara pe litoral. Ei provin din familii dezorganizate. Unii spun că vor să ajungă la mare, că le place aici. Noi facem adrese către direcţiile de asistenţă socială şi protecţia copilului din judeţele din care provin pentru a fi luaţi şi duşi acolo“, spune medicul Mirela Sanda Boloş, şeful Adăpostului de Zi şi de Noapte pentru Copiii Străzii.

De multe ori, însă, micuţii fug. Aproape că nici ei nu ştiu de ce. Vara, le place mai mult pe străzi. Aşa s-au obişnuit, e stilul lor de viaţă. „Când fug, noi anunţăm Poliţia şi-i dăm dispăruţi“, adaugă ea.

Cristian a avut noroc


Băiatul a fost descoperit la timp. Se putea alege cu degerături, dar n-a fost aşa. Copilul este sănătos. „Ei sunt mereu sumar îmbrăcaţi, dar, din fericire, au imunitatea foarte bine dezvoltată şi nu se îmbolnăvesc uşor“, explică Mirela Boloş.

Cristian Marius a ajuns la Adăpostul de Zi şi de Noapte de trei ori. Ultima oară a fost adus pe 26 septembrie, dar a fugit în aceeaşi zi. Tot în stradă, acolo unde el crede că-i este locul.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite