Constanţa: Silviu Cristache reconstituie istoria lumii din bancnote şi monede

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Silviu Cristache colecţionează de peste 15 ani monede şi bancnote de pe tot globul pe care le-a strâns cu grijă în 11 clasoare şi pe care intenţionează să le prezinte cândva.

Prima monedă veche a descoperit-o când era în şcoala generală. A fost primul exemplar dintr-o colecţie adunată cu grijă şi dragoste şi care numără acum 2404 monede şi 591 de bancnote.

Prima monedă

„Eram cred că în şcoala primară când am descoperit acea monedă pe care o avem toţi în casă, cea din argint, de 500 de lei cu capul regelui Mihai. M-am gândit să încep să colecţionez şi altele, dar nu mi-am imaginat niciodată că am să ajung aici. Am făcut schimburi, am mai primit de la rude şi prieteni, am cumpărat", a povestit Silviu. În toată colecţia nu are nicio monedă de aur pentru că sunt prea scumpe.

Faptul că a urmat facultatea de istorie îl ajută acum să descopere povestea fiecărui nou „exemplar" care îi intră în colecţie. Îşi ţine averea în unsprezece clasoare şi îi impresionează pe toţi cei care ajung să-i cunoască „comoara" şi care l-au sfătuit să deschidă o expoziţie.

Specialiştii în numismatică l-au sfătuit să-şi aleagă o temă pentru colecţia sa, să se axeze pe o anumită perioadă, pe un continent, însă lui îi place colecţia sa aşa cum este.

Istoria în monede

Cele mai vechi dintre exemplarele sale datează din vremea lui Constantin cel Mare sau a împăratului Septimiu Sever, iar cea mai nouă este moneda de 10 bani, românească, din 2010. Una dintre colecţiile sale aproape complete se referă la emisiile din perioada 1867- 1918, perioada existenţei imperiului austro-ungar.

„Am inclusiv vestiţii crăiţari. După ce imperiul s-a destrămat, banii au fost păstraţi în ţările care făcuseră parte din imperiu, însă s-a aplicat ştampila ţării respective. De exemplu, această bancnotă de 1000 de coroane cu ştampila României", na explicat Silviu.

„Bancnotele şi monedele ne spun şi ne transmit foarte multe despre istorie. Ne arată personaje din acea vreme, prin ei urmăreşti cum a crescut inflaţia, puterea de cumpărare, peisajele aceslor vremuri. Şi atunci ca şi acum, unii au ucis pentru bani", a arătat colecţionarul.

De aceea o parte din colecţia sa urmăreşte cum a crescut inflaţia în Români, după al doilea Război Mondial, ilustrată cu bancnote: de la cele de 1- 5 milioane, până la cele de 1 leu, în momentul în care s-a făcut reforma monetară.

În colecţia sa se află în egală măsură exemplare rare şi banale. O raritate reprezintă o bancnotă cu zvastica germană: hârtia de cinci mărci, emisă în 1942, înfăţişează chipul unui arian. La fel de rară este şi bancnota tipărită în 1942, când naziştii au ocupat Ucraina şi au tipărit proprii lor bani, inscripţionaţi cu zvastica.

Cei mai mici bani din colecţie sunt cei chinezeşti, atât de mici, încât ar putea fi uşor confundaţi cu timbrele. Un alt exemplar rar este o bancnotă de 5 miliarde emisă în 1993 de Iugoslavia.

„Inflaţia se vede cel mai bine când ai o asemenea colecţie. De exemplu, la noi nu s-a ajuns niciodată ca în Zimbabwe când cu câteva sute de miliarde puteau cumpăra câţiva dolari", ne-a spus colecţionarul.

Citiţi mai multe în !

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite